2013.
augusztus
22. 10:25

Kissé mérséklődött a népességfogyás az első félévben

Címkék:
szakszervezet Kissé mérséklődött a népességfogyás, miután csökkent a születések és a halálozások száma 2013 első félévében az előző esztendő hasonló időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményéből.

Az előzetes adatok szerint 41 709 gyermek született az első félévben, ami 4,5 százalékos csökkenést jelent. Ugyanakkor 64 277-en, vagyis 4,3 százalékkal kevesebben hunytak el ebben az időszakban.

A természetes fogyás 22 568 ember volt, vagyis 898-cal kevesebb mint 2012 első félévében. Összességében 1976-al kevesebb gyerek született, illetve 2874-el kevesebben haltak meg.

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedést követően 2013 első félévében ismét csökkent. Összességében 14 454 házasságot kötöttek, 143-mal, vagyis egy százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Ezer lakosra 8,5 élveszületés és 13,1 halálozás jutott, előbbi 0,4, utóbbi 0,5 ezrelékponttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, 0,3 ezrelékponttal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest.

A születések és a halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születésszám valamennyi régióban csökkent, ennek mértéke Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon volt a legjelentősebb, illetve a Dél-Alföldön és Észak-Alföldön a legkisebb.

A halálozások száma a Közép-Dunántúl kivételével, ahol változatlan maradt, mindenhol mérséklődött. A legnagyobb, 8 százalékos mértékben a Dél-Alföldön.

A házasságkötések száma az Észak-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben, illetve Észak-Magyarországon csökkent a legjobban - közölte a KSH.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART