2012.
március
22. 10:05

Kitartanak a nyugdíjpénztárak mellett a nagyhalak

Stabilitás Pénztárszövetség Az eddigi tapasztalatok alapján a még mintegy százezer magán-nyugdíjpénztári tag döntő többsége továbbra is kitart kasszája mellett, s legfeljebb néhány ezren döntöttek úgy, hogy március végével visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe- írja a Népszabadság.

A Stabilitás Pénztárszövetségnek ugyan nincsenek adatai arról, hogy eddig hányan jelezték, feladnák tagságukat, a pénztáraktól kapott információk alapján azonban valószínűleg csupán néhány százalék választotta a távozást. Még a végelszámolással való megszűnést választó kasszáknak a tagsága is túlnyomórészt inkább egy másik pénztárba lép át, de nem megy vissza a társadalombiztosítási rendszerbe.

A csaknem húszezres tagságával a legnagyobb piaci szereplőnek számító ING-nél például tegnapig mindössze 550-en jelezték átlépési szándékukat az állami nyugdíjrendszerbe, s náluk jóval többen vannak azok, akik más pénztáraktól mennének át a kasszához, vagy legalábbis ebbéli szándékukat jelezték az ING ügyfélszolgálatán - tudta meg a lap a pénztártól. Az egy főre jutó átlagvagyon az eddig visszalépési szándékukat jelzők körében alacsonyabb, mint a maradók esetében, ami arról árulkodik, hogy elsősorban azok mennek el, akiknek az átlagosnál kisebb megtakarításuk volt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben. Hasonló a helyzet a negyedik legtöbb pénztártag vagyonát kezelő AXA-nál is. A pénztár 13 ezer ügyfeléből eddig csak 460-an jelezték, hogy visszalépnek. A közel 17 ezres tagságával a harmadik legnagyobb Aegonnál valamivel rosszabb az arány, a pénztárnál eddig 1129 távozóról tudnak. A döntő többség azonban, úgy tűnik, annak ellenére kitart a magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, hogy a vezetőség nemrég arról döntött, a kassza végelszámolását javasolja, s ezt a közgyűlés valószínűleg meg is szavazza majd.

Az egy évvel korábbi akcióval szemben a kormány most nem törte magát azért, hogy visszakényszerítse a tagokat. A parlament például csak hétfőn fogadta el azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a visszalépők adómentesen kaphassák meg a nekik járó reálhozamot és tagdíj-kiegészítést, illetve ha azt önkéntes nyugdíjpénztárba utaltatják, akkor a kifizetések húsz százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek, vagyis ugyanazokat a mentességeket és kedvezményeket, amelyek az egy évvel korábban távozókat is megillették.

Forrás: Pénzcentrum/Népszabadság

Vissza
2012.
március
20. 07:56

Adómentes a reálhozam a visszalépőknek

Adómentes a reálhozam a visszalépőknek A parlament hétfőn úgy döntött, adómentesen vehetik fel reálhozamukat azok a magánpénztártagok, akik március 31-ig visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe.
Tovább
2012.
március
22. 09:07

Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán

Hogyan lesz nekünk nyugdíjunk? Sötétben tapogatózunk csupán Kevesebb mint 10 nap múlva a magánpénztári tagoknak újra dönteniük kell - de fogódzót nem nagyon kapnak sem az államtól, és a kasszák sem kapkodtak. 100 ezer tag maradt a magánnyugdíjpénztáraknál, de nemcsak az ő nyugdíjuk kérdéses. Sehol sincsenek még az egyéni számlák, a nyugdíjrendszerből pedig kikerült 3000 milliárd forint.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART