2011.
november
04. 09:46

Kitiltanák a pártállami kádereket

Wittner Mária A közéletből is kitiltaná a pártállam idején vezető beosztást vállalókat Zárug Péter Farkas politológus, akinek erről szóló felvetését Wittner Mária fideszes képviselő is támogatja. A diktatúra működtetői egykor abban egyeztek ki a rendszerváltókkal, hogy az új demokratikus rendszert együtt fogják kialakítani, felépíteni.

Megkésett, de még időszerű Zárug Péter Farkas szerint, hogy Wittner Mária fideszes képviselő indítványa nyomán a parlament tárgyalja a pártállami vezetők kiemelt nyugdíját sújtó jóvátételi adó ügyét. A politológus rámutatott, a rendszerváltozás legnagyobb deficitje éppen az a kérdés, hogy a diktatúrából a demokráciába való átmenet együtt járt-e a politikai megtisztulással. Szerinte a válasz erre az, hogy nem. „Az Ellenzéki Kerekasztalnak ez egy kényszerű kompromisszuma volt, amit sokan tévesen konszenzusnak titulálnak. A diktatúra működtetői abban egyeztek ki a rendszerváltókkal, hogy az új demokratikus rendszert együtt fogják kialakítani, felépíteni. Csak jelzem, egyedül Orbán Viktor nem írta ezt alá” – emlékeztetett.

Zárug szerint a szomszédos országokban előbb-utóbb mindenütt a jog asztalára került a lusztráció kérdése. Lengyelországban több mint negyvenezer volt állampárti személyt érintő jóvátételi nyugdíjtörvényt hoztak, Csehország már 2008-ban rendezte a kérdést, de még a román törvényhozás is nekifutott a pártállami vezetők megregulázásának. „Bár a sor végén kullogunk, mégis ki kéne már húzni ezt a politikai arénát fertőző méregfogat” – véli a politológus, aki szerint az emberiesség ellen a diktatúrák idején elkövetett bűncselekmények el nem évülése ügyében született, ugyancsak fideszes javaslat jogi alapja az 1968-as New York-i egyezmény, s ennek 1971-es hazai törvényerejű rendelettel történt kihirdetése. Az 1993-ban megszavazott rendszerváltó lusztrációs törvény is ezt tekintette alapnak, ám a Sólyom László által vezetett Alkotmánybíróság „kilúgozta a nemzetközi jog visszamenőleges hatályon nyugvó elévülhetetlenségének érvét, és csak a hatályos Btk. alapján engedte meg a kérdés kezelését. Így elmaradt a valódi felelősségre vonás” – mondta.

Zárug Péter Farkas szerint a javaslatokból egyenesen következik az is, hogy ne indulhasson 2014-ben se helyi, se országos politikai tisztségért az a személy, aki majd a másik két törvény hatálya alá esik. A politikai aréna tényleges megtisztulása szerinte csak ezáltal képzelhető el. „Ne indulhasson a KISZ bármikori országos vezérkarának, megyei és helyi elnökségének tagja sem. Ezt nem kizárólag Gyurcsány Ferenccel, hanem mindenkivel szemben javaslom, aki vezető beosztásban részt vett a diktatúra helyi vagy országos működtetésében. Hagyják el a közéletet, és adják át a baloldal képviseletét egy demokráciában szocializálódott, ifjú generációnak!” – hangsúlyozta.

A felvetésről megkérdeztük Wittner Máriát is, aki egyetértéséről biztosított, elképzelhetőnek tartva, hogy a közeljövőben erről is születik majd – és a Ház elé kerül – törvényjavaslat.

Forrás: Magyar Hírlap online/Echo Tv

Vissza
2011.
október
24. 12:21

A lex Biszku csak a kezdet

A lex Biszku csak a kezdet Az 1956-os forradalom utáni megtorlások politikai megrendelői és az akkori igazságszolgáltatás szereplői aggódhatnak a felelősségre vonás miatt, mert a lex Biszku után újabb tervezet készül, amely már jóval szélesebb kört érint - írja a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
október
25. 17:45

El kell venni az előző rendszer vezetőitől, de hogyan?

El kell venni az előző rendszer vezetőitől, de hogyan? Az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről egyeztettek egymással kedden a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői a Parlamentben. A csökkentés szükségességében egyetértettek a frakciók, a módjáról azonban egyelőre nem született megállapodás. A Fidesz korábban a jóvátételi adó lehetőségét vetette fel, a többi képviselőcsoport azonban nyugdíj-újramegállapítást tartana jónak. Vitás kérdés a személyi kör is.
Tovább
2011.
október
17. 14:52

Lázár: jóvátételi adót kellene fizetniük egykori MSZMP-vezetőknek

Lázár: jóvátételi adót kellene fizetniük egykori MSZMP-vezetőknek A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) vezető tisztségviselői vagy a párt vezető szervezeteiben, illetve politikai apparátusában tagok voltak - közölte Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
október
27. 10:35

Szűrös Mátyás: meglepődnék, ha piszkálnák a nyugdíjamat

Szűrös Mátyás: meglepődnék, ha piszkálnák a nyugdíjamat Még nem tudni, mennyit, de pénzt vesz el a volt pártállami funkcionáriusoktól a kormány. A Fidesz szerint 5700 embert érint a törvényjavaslat. A Bors egyebek között Szűrös Mátyást kereste meg, aki magas pozíciókat töltött be a Kádár-rendszerben, majd 1989-ben ideiglenes köztársasági elnök is volt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART