2013.
március
16. 07:53

Kitolták a fegyveresek nyugdíjkorhatárát Szlovákiában

Címkék:
szlovák katonák Elfogadta a pozsonyi törvényhozás azt a törvénymódosítást, amely tíz évvel kitolja a fegyveres erők tagjainak nyugdíjkorhatárát. A széles körű vitát kiváltó, s az érintettek részéről többször bírált intézkedés májustól lép hatályba.

A módosítás a rendőrök és a katonák úgynevezett szolgálati nyugdíjait érinti. Ennek megszerzésére - az öregségi nyugdíjtól eltérően - eddig már 15 év szolgálati idő letöltése után jogalapja keletkezett a fegyveres erők tagjainak, a jövőben viszont már csak azok igényelhetik a szolgálati nyugdíjat, akik legkevesebb 25 év szolgálati idővel rendelkeznek.

A módosítás a jelenleg állományban lévő rendőrökre és katonákra is vonatkozik. A belügyi tárca által még tavaly a szlovák parlament elé terjesztett törvénymódosításnak éppen ezen része váltotta ki a legtöbb bírálatot, mivel az ellenzék egy része azt visszamenőleges hatályúnak minősítette, mivel szerintük az folyamatában változtatja meg a fegyveres erők tagjainak szolgálati feltételeit.

A változtatást a belügyi tárca szerint a jelenlegi rendszer fenntarthatatlansága tette indokolttá. Robert Kalinák miniszter ezzel összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy a módosítás segíthet megoldani azoknak a személyes nyugdíjszámláknak a deficitjét, amelyekből a szolgálati nyugdíjak kifizetésre kerülnek. Az intézkedés megteremti annak biztonságát, hogy az érintettek valóban megkapják majd az őket megillető szolgálati nyugdíjakat - mondta.

A hasonló módosítással már korábban is foglalkozott a pozsonyi parlament. 2005-ben a második Dzurinda kormány idején az akkori belügyminiszter állt elő hasonló javaslattal, amit jóvá is hagyott a törvényhozás, Igor Gasparovic államfő azonban megvétózott.

A törvénymódosítást ezúttal is jóvá kell hagynia az időközben már második megbízatási időszakát töltő Ivan Gasparovicnak, ám megfigyelők szerint annak esélye, hogy a hasonló értelmű törvényt ezúttal is megvétózná az államfő, minimális.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART