2011.
március
16. 09:10

Kiváltják a korkedvezményt

Címkék:
tűzoltók A kormány életpályamodellel váltaná ki a korkedvezmény intézményét, mivel az ország nem engedheti meg magának, hogy 40-50 éves emberek nyugdíjba menjenek. Az érdekvédők szerint az érintett munkakörök olyan, mással nem kiváltható terhet jelentenek, amelyet nem lehet az időskori nyugdíjig végezni.

„Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a jó erőben lévő, tapasztalt, a negyvenes-ötvenes éveikben járó rendőrök, tűzoltók, katonák nyugdíjba menjenek” – érvelt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a korkedvezményes nyugdíj megszüntetése mellett. „Nekik más motivációt kell nyújtani.

Olyan életpályamodellt, amely vonzóvá teszi ezeket a hivatásokat, normális fizetést, munkakörülményeket, társadalmi megbecsülést biztosítani”– magyarázta.

A hír hallatán elsőként a rendvédelmi szakszervezetek fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez, de azóta tiltakozik szinte valamennyi dolgozói érdekvédő. Az indulatokon kívül komoly szakmai érvek is szólnak a kedvezmény megtartása mellett.

Az érintettek szerint az, amikor a szóvivő 40-50 éves rendőröket vagy tűzoltókat említ, árulkodik arról, nem tudja, mi indokolja a megkülönböztetést.

„Az utcai rendőrök legtöbbje 25-28 év után mozgásszervi megbetegedéssel küzd, kevés olyan utcai rendőr vagy tűzoltó van, aki nyugdíjazása után még hosszú évekre számíthat”– hoz példát Bárdos Judit szakszervezeti vezető. De konkrétumokkal érvel a vegyiparban dolgozók érdekvédője is, aki megdöbbentőnek, minden szakmaiságot nélkülöző, példátlan lépésnek titulálta a hírt.

Székely Tamás szerint elképzelhetetlen, hogy a megterhelőbb munkakörök elsősorban az egészségben, a szociális kapcsolatokban okozta károkat, illetve a megnövekedett munkahelyi kockázatokat pénzzel vagy bármilyen más eszközzel lehetne ellensúlyozni.

Az érintett szakmákban elképzelhetetlen az aktív munka a klasszikus nyugdíjkorig. A több műszakban dolgozóknál végzett felmérése épp most zárult. Ebből világosan kitűnik: a felborult életritmus súlyos alvászavarokat okoz, amely komoly betegségeket idéz elő.

„Azoknak a nőknek a körében, akik éjszaka nem alszanak, gyakoribb az emlőrák előfordulása, mert az attól védő hormon éjszaka, alvás közben termelődik. De nő a magas vérnyomás gyakorisága, a koleszterinszint, az infarktus előfordulása” – mondja a szakszervezeti vezető.

Statisztikái alátámasztják azokat az adatokat, amelyeket az egészségügyben, vegyiparban, bányászatban dolgozók az átlagnál messze rosszabb egészségi állapotáról, életkilátásairól publikáltak.

A döntés egyébként egy aktív érintettet is arra indított, hogy nyilvános levélben védje meg kollégáit, sorstársait. Ecseti Balázs tűzoltó ezt írja Facebook-oldalán: „Hányan kaptatok telefont a főnökeidtől, hogy van
5 órátok összepakolni, és irány az árvíz vagy az iszap? Aztán lehet ott megszakadni és büdös, rohadt tornatermekben 2-3 órákat »aludni«.

Parancs, az van. Ha a lakóhelyedtől távol vagy, ezt a tényt be kell jelentened. Mindig elérhető kell legyél” – sorolja a sorok szerzője, aki nem panaszként írja, a hivatását imádja, de amikor belépett, vállalt valamit. Tudta, ezekért a kényelmetlenségekért, a feszesebb életvitelért a társadalom kompenzálni fogja.

„Mert tiszteletben tartják, hogy 20-25 évig komolyan odatettük magunkat. Hogy oda mentünk, ahonnan más fut”– szól a levele.

Magyarországon hárommillió nyugdíjas van, ebből 320 ezren korkedvezményes öregségi juttatást kapnak. Hazánkban a 62 éves nyugdíjkorhatár ellenére a nyugdíjba lépők átlagéletkora 58 év. A teljes nyugdíjrendszer reformjával az idén 12 milliárd forintot takarít meg a kormány. Ez az összeg jövőre 93, 2013-ban pedig 129 milliárd forint lehet.

Extra járulékot fizetnek utánuk

A korkedvezményes nyugdíj azokat illeti meg, akik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján olyan munkakörben dolgoztak hosszú ideig, amely az egészségükre ártalmas.

A hosszú idő férfiak esetében legalább 10 év, amely alapján két év korkedvezmény jár. A nők esetében 8 év alapján jár a két év korkedvezmény. Minden további 5, illetve 4 év után újabb 1 év korkedvezmény jár. A korkedvezményes nyugdíj fedezetére a munkáltatónak a 24 százalékos munkáltatói nyugdíj-biztosítási járulékon felül további 13 százalékos járulékot kell fizetnie.

Forrás: Tolna Online

Vissza
2011.
március
12. 21:18

Bérvisszafogást és nyugdíjkorhatár-emelést diktál az unió

Bérvisszafogást és nyugdíjkorhatár-emelést diktál az unió Megállapodtak az euróövezeti országok állam- és kormányfői péntek este abban a javaslatcsomagban, amelynek rendeltetése, hogy növelje az övezet versenyképességét - jelentette be egy internetes üzenetében Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke.
Tovább
2011.
március
12. 09:18

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt?

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt? A magyar nyugdíjrendszer több speciális kedvezményt is tartalmaz: egy részük különböző foglalkozásokhoz köthető, néhány azonban mindenkire vonatkozik. Előbbi kategóriába tartoznak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, a bányászok, az egyes művészeti tevékenységet folytatók, az országgyűlési képviselők és a polgármesterek. Az általánosan érvényes kedvezmények közé tartozik például az, hogy a nők negyven év munka után nyugdíjba mehetnek. A magyar nyugdíjasok nagyjából tíz százaléka - 275 ezer ember - kap juttatást kedvezményes szabályok alapján.
Tovább
2011.
március
11. 16:51

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt

Tiltakozás a korhatár előtti nyugdíj korlátozása miatt A szakszervezetek reakciója a Széll Kálmán tervre: tiltakozás a korhatár előtti nyugdíjba vonulási lehetőségek korlátozása, valamint a hozzátartozói utazási kedvezmények megszüntetése miatt.
Tovább
2011.
március
15. 05:52

VDSZ: Kósa Lajos kérjen bocsánatot

VDSZ: Kósa Lajos kérjen bocsánatot Kérjen bocsánatot Kósa Lajos a nyugdíjasokat megbántó kijelentése miatt - követeli a VDSZ vegyipari szakszervezet. Az érdekképviselet közleményben tiltakozik a fideszes politikus általuk felelőtlennek, hangulatkeltőnek, figyelemelterelőnek minősített akciója ellen, amellyel a nyugdíjasokat vette célba. A fideszes politikus korábban a Magyar Hírlapnak nyilatkozta, hogy háttérbe szorítaná a nyugdíjasokat Kósa Lajos a választásokon, szerinte a családi szavazati jog bevezetésével elejét lehetne venni annak, hogy a jövőről az idősebb generációk döntsenek, "miközben a legnagyobb terhet a középkorosztályok cipelik a hátukon".
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART