2011.
február
18. 07:15

Kockázatos dolgokra költi a nyugdíjpénzeket a francia kormány

Nicolas Sarkozy Gyenge tőkehozam, kockázatos befektetések, a távlati stratégiák figyelmen kívül hagyása és a megtakarítások kockázatos felhasználása adósságtörlesztésre - egyebek mellett ezeket bírálta a francia állami megtakarítási nyugdíjalap (FRR) működésében a számvevőszék csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentésében.

Az FRR-t 1999-ben az akkori szocialista kormányzat azzal a céllal hozta létre, hogy 2020-ra egy legalább 150 milliárd eurós pénzügyi megtakarítás jöjjön létre az állami nyugdíjrendszer hiányának finanszírozására. Az állami befektetési nyugdíjalapba az államnak rendszeresen kell pénzt átutalnia, majd azt a szervezetnek a pénzügyi piacokon befektetnie.

A francia kormány azonban tavaly júniusban a nyugdíjreform keretében törvényben módosította az FRR feladatait, és arra kötelezte, hogy 2024-ig évente 2,1 milliárd eurót a társadalombiztosítási kiadások miatt keletkezett hiány törlesztésére fordítson. Ezzel párhuzamosan az állami dotáció összegét is csökkentette: míg 2002-ben még évi 8,8 milliárd eurót utalt át a költségvetés az FRR-nek, jelenleg 1,5 és 1,8 milliárd között mozog az összeg. A baloldali ellenzék ezért azzal vádolta a kormányt, hogy gyakorlatilag a pénz kiszivattyúzásával tönkreteszi a megtakarítási alapot.

A számvevőszék 2011-es jelentése azt állapította meg, hogy az állam feladta hosszú távú ambícióját és kockázatossá tette, hogy az intézmény kielégítő rentabilitást érjen el, valamint azt, hogy az alapításkor meghatározott feladatait el tudja látni.

Az FRR első befektetéseit 2003 novemberében, már a jobboldali kormányzat alatt indította el. A számvevőszék szerint ezek hozama 2010-ig "gyenge" volt (3,1 százalékos éves teljesítmény), részben a gazdasági válság, részben pedig amiatt, mert az állam nem kötelezte el magát kellőképen a befektetések kiválasztásánál.

A jelentés kifogásolja, hogy az állam sem pénzügyileg, sem a stratégiai orientációk meghatározásával nem támogatta megfelelően az intézményt, így az FRR vezetésének magának kellett a befektetési stratégiáról döntenie. Az állam azzal is destabilizálta a nyugdíjalap működését, hogy több alkalommal is "belenyúlt" a megtakarításaiba, s emiatt az FRR vezetői kockázatos befektetésekre kényszerültek az alap rentabilitásának fenntartásához.

A 2010-es nyugdíjtörvény teljesen megváltoztatta az FRR működését, miután a kormány úgy döntött, hogy 2011-től fokozatosan felhasználja a megtakarítást (jelenleg 36,2 milliárd euró) a szociális kiadások hiányának finanszírozására.

"A durva és kockázatos változtatás csökkentette annak esélyét, hogy az FRR kielégítő éves teljesítményt nyújtson" - fogalmaz a számvevőszék. Jelentésében azt ajánlja az államnak: tegye lehetővé hogy az FRR "hasznos és rugalmas eszköz" maradhasson, és ezért a jövőben ne módosítsa a működésének szabályait.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
május
27. 20:50

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Egymillióan tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban Elemzők szerint azonban az egymilliós részvétel nem elégséges ahhoz, hogy a kormányt eltérítse attól a szándékától, hogy az újraelosztáson alapuló nyugdíjrendszer finanszírozhatóságának érdekében megemelje a jelenleg 60 éves nyugdíjkorhatárt
Tovább
2010.
október
27. 20:58

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját

Elfogadták Sarkozy nyugdíjreformját A francia parlament véglegesen elfogadta az országban hetek óta sztrájkokat és utcai tiltakozásokat kiváltó nyugdíjreformot. A törvény végleges szövegét a szenátus már kedden jóváhagyta, a nemzetgyűlés pedig 336 igen szavazattal 233 nem ellenében szerdán fogadta el. Az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak a reform miatt, ezért az államfőnek várhatóan november közepéig várnia kell a törvény kihirdetésével.
Tovább
2011.
február
01. 07:27

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában Újabb európai országok próbálják meg későbbre tolni a munkavállalók nyugállományba vonulását. A demográfiai folyamatok megkövetelik, hogy egyre tovább dolgozzunk. Európában ma már több a nyugdíjas, mint a pályakezdő fiatal.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART