2013.
február
26. 08:31

Köhögés ellen, természetesen

Címkék:
köhögés Így, február végén – amikor még nem tudjuk eldönteni, hogy a tavaszi vagy még a téli öltözékbe menjünk ki az utcára – könnyen megbetegedhetünk. Egy kellemetlen velejárója ennek az időszaknak a torokfájás. Íme néhány természetes gyógymód a tünetek enyhítésére:

Gargalizáljunk langyos-sós vízzel. Egy teáskanál sót adjunk egy pohár vízhez – naponta 4-5 alkalommal is gargalizálhatunk.

Egy citrom kifacsart levéhez adjunk 2 teáskanál mézet, majd töltsünk rá 2 dl forró vizet. Ízlés szerint 2 teáskanál whiskyt vagy pálinkát is adhatunk hozzá – természetesen felnőtteknek.

Egy kanál almacetet és egy teáskanál mézet 3 dl melegvízhez adunk – naponta 3-4 alkalommal gargarizálhatunk vele. Az almaecetről tudni kell, hogy fertőtlenítő és baktériumülő tulajdonságokkal rendelkezik.

Együnk fokhagymát: kiváló torokfertőtlenítő, az immunrendszer jó segítője. Egy gerezd fokhagymát préseljünk le, majd 1 kanál mézzel elvegyítve együk meg úgy, hogy mielőtt lenyelnénk, tartsuk egy kis ideig a szánkban.

Készítsünk akác-bodza-cickafark-kakukkfű-ánizs teakeveréket. Legalább három napon át fogyasszuk, kevés cukorral ízesítve.

Ne fogyasszunk szénsavas üdítőitalokat és fűszeres ételeket, mert irritálják a torkunkat.

Együnk sok vitamindús gyümölcsöt, különösen almát vagy barackot.

Párologtassunk zsályával és kamillával: egy kisebb edénybe vizet forralunk, majd zsályát és kamillát szórunk bele. Fejünket egy törülközővel letakarjuk, a gőzt 5-10 percen át magunkba szívjuk.

Igyunk mézes tejet: 2 dl langyos tejhez adjunk 1-2 teáskanál mézet. Ha este fogyasztjuk, nemcsak a torkunkat nyugtatja, hanem az alvásunk is jobb lesz általa.

Este lefekvés előtt vegyünk egy meleg fürdőt – reggelre máris jobban érezzük magunkat.

Amennyiben 4-5 napnál tovább tart a torokfájás, vagy láz lép fel, ajánlott orvoshoz fordulni.

Forrás: hir.ma

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART