2012.
március
06. 11:18

Komló lakosságának csaknem fele 60 év feletti

Címkék:
Komló Még a helybéliek is meglepődtek, amikor a minap a lakossági fórumon kiderült, Komlón több mint 12 ezer 60 év feletti lakos él. Ez ugyanis a lakosság összlétszámának csaknem fele. A 18–60 év közöttiek 9990-en vannak, míg a 18 év alattiak 3182-en.

A számokat jelenségre lefordítva: a városban sok az idős, nyugdíjas ember, amihez képest kevés a gyerek, és még kevesebb az aktív korú. Vagyis Komlón főleg az idősebbek maradnak meg, míg a fiatalok elköltöznek, és így a születések száma is csökken. A bejelentett lakók nyilvántartása ráadásul valamilyen szinten torzít is, hiszen sokan csak „elméletileg” laknak a településen, gyakorlatilag külföldön dolgoznak. Ez pedig arra vezethető vissza, hogy helyben kevés a munkalehetőség.

gaz, nem mindig volt ez így: 1949-ben még csak alig 7000, míg az 1990-es években már több mint 30 ezer lakója volt a városnak, köszönhetően a bányának. A bezárása óta (2000) azonban már folyamatosan csökkent a lakók száma. A mindenkori városvezetésnek az egyoldalú gazdaságszerkezettel, a kialakult magas munkanélküliséggel, a szinte egykeresős családmodell összeomlásával, a vállalkozói tradíciók szinte teljes hiányával, kedvezőtlen demográfiai szerkezettel, és az átlagosnál rosszabb egészségű népességgel kellett és kell megküzdenie. Korábban azt gondolták, Komló „alvóvárossá” válik Pécs mellett, ehhez azonban túl magasak a lakások fenntartásának költségei, hasonlóan a közlekedéshez.

A bevándorlók gyarapítják a települések létszámát

A megyében több olyan település akad, amely az általános tendenciával szemben növekvő népességről számolhat be. Ennek két oka lehet: a bevándorlás, illetve a születések számának emelkedése. Előbbi főként azokra a településekre jellemző, amelyek közel vannak a megyeszékhelyhez. Pécsről ugyanis sokan kiköltöznek a környező falvakba, ahonnan – a pár kilométeres távolságnak köszönhetően – a nagyváros által nyújtott szolgáltatások mégis könnyen elérhetők.

A számottevő természetes szaporodás inkább a kedvezőtlen fekvésű, a megyeszékhelytől távol eső, esetenként a megye legelmaradottabb részén található településekre jellemző (Siklósnagyfalu, Gilvánfa).

Forrás: bama.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART