2012.
november
03. 09:55

Kommunista nyugdíjak: több ezer aktát kell áttekinteni

Címkék:
Rétvári Bence A nyár közepe óta parlamenti bizottság vizsgálja a kommunista nyugdíjak ügyét. Október végéig dönteniük kellett volna arról, hogy szerepvállalása miatt kik veszítik el januártól a pótlékaikat. A döntés azonban késik.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta, ezres nagyságrendben van azoknak az aktáknak a száma, amelyeket a bizottságnak egyenként át kell vizsgálnia. Hozzátette, a kilencvenes évek elején – amikor a vizsgálatra talán szándékosan kevés időt hagytak – egy hasonló szűrőn sokan átcsúsztak, s továbbra is olyan juttatásokat kapnak, amelyet pártmunkájukkal érdemeltek ki. Ezért a bizottság tovább folytatja a munkáját, hogy megalapozott döntést tudjon hozni.


Rétvári Bence elmondta, a pótlékok megvonása azokra is vonatkozik majd, akik titkosszolgálati tevékenységükkel összefüggésben, a Magyar Dolgozók Pártjában, a Magyar Szocialista Munkáspártban, a KISZ-ben vagy az állampárt más formációban vállalt szerepük alapján kaptak valamilyen pótlékot. Mindennek a tisztázása azért bonyolult – magyarázta az államtitkár –, mert nagyon régi nyugdíjiratokat kell a bizottságnak átvizsgálnia, s ezek egy része már nincs is meg. Meg kell vizsgálni például, hogy valaki egy Vörös Csillag Érdemrendet a gyárban végzett jó munkájáért, vagy a pártirodán végzett tevékenységéért kapott-e. Mivel azok az iratok, amelyekben a nyugdíj összetevőit évtizedekkel ezelőtt megállapították sok esetben hiányoznak, a bizottság felhatalmazást kapott, hogy levéltári iratokat is kikérjen.

Rétvári Bence elmondta, ha január 1-jéig a bizottság nem tudja befejezni a munkáját, a parlament módosítani fogja a jogszabályt, és egy-két hónappal később lép életbe a pótlékok elvonása.

Forrás: MTI/Hír6

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART