2012.
augusztus
02. 11:37

Komoly hőhullám jön

Címkék:
Napocska Frontmentes időszak várható a Kárpát-medencében, azonban egyre erősödik a nappali felmelegedés. Készítsük fel szervezetünket a közelgő kánikulára.

Csütörtökön markáns fronthatás nem érvényesül a Kárpát-medencében. A napos időben gyorsan melegszik a levegő, ehhez a ritmushoz különösen az idősek és a keringési rendszer betegségeiben szenvedők tudnak kevésbé alkalmazkodni. Ők óvják magukat mindenféle terheléstől a következő napokban, ugyanis komoly hőhullám veszi kezdetét – figyelmeztet a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

Különösen emiatt javasolt erősíteni az immunrendszerünket, érdemes kihasználni, hogy az esték még hűvösebbek, sportoljunk, tegyünk nagyobb sétákat, mozogjunk minél többet. A közelgő kánikulában sok ásványi anyagot veszít a szervezet, elsősorban az izzadás miatt. Emiatt a következő napokban fokozzuk a – lehetőleg magas magnéziumtartalmú – szénsavmentes, hűtött ásványvíz fogyasztását, illetve az ételeinket is ajánlott kissé jobban megsózni. Kerüljük el viszont az extra terhelést: fokozatosan álljunk át a könnyebb ételek fogyasztására és kerüljük el a túlzott koffeinbevitelt. Emellett az alkohol fogyasztását hagyjuk el a kánikula idején.

Az UV-sugárzás az elmúlt napokhoz képest csökken, várható maximuma csütörtökön 6,9. Ez továbbra is igen erős, az érzékeny bőrűek számára 40-es faktorszámú napkrémek használata javasolt. 11 és 15 óra között nem ajánlott a tűző napon való tartózkodás, keressük az árnyékos helyeket.

A pollenkoncentráció kissé növekszik, a csalán, a kender és a libatop koncentrációja éri el a közepes szintet. Megjelent azonban a parlagfű virágpora is, egyelőre csak alacsony koncentrációban. Ugyanez mondható el az ürömről, a pázsitfűről és az útifűről is. Az utakon kedvező vezetési feltételekre lehet számítani, azonban a közelgő hőség miatt több lehet a figyelmetlen, ingerült sofőr. Vezessünk fokozott óvatossággal, élénkítésként zöld tea fogyasztása javasolt egészen a kora délutáni órákig.

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART