2011.
augusztus
17. 18:31

Komoly intézkedéseket ígért őszre a miniszterelnök

Címkék:
Orbán Viktor Orbán Viktor közölte: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy kedvezőtlen körülmények között kell boldogulnia. A hiánycélt tartja a kabinet, az államadósságot csökkentik, de csak szeptemberben árulják el, hogyan. A kormány vizsgálni fogja, a bankok tényleg csak annyival emelik-e a törlesztőrészleteket, amennyivel azt a svájci frank erősödése indokolja.

Őszi döntések: részletek szeptemberben

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn és kedden Pintér Sándor belügyminiszterrel, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel folytatott megbeszéléseket az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásának kivédéséről. A kormányfő és a miniszterek emellett áttekintették az elmúlt egy év kormányzati tevékenységét is.

A szerdai kormányülésen az őszi politikai évad megtervezése volt a téma, számba vették azokat a feladatokat, amit a következő hónapokban el kell végeznie a kormánynak - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

Az euróválság egy újabb fellángolásával állunk szemben, komoly kihívás az euróövezet és Magyarország számára is. Magyarországnak a következő hónapokban arra kell felkészülnie, hogy rendkívül kedvezőtlen pénzügyi és gazdasági környezetben, a mainál nehezebb gazdasági helyzetben kell megpróbálni boldogulni - fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarország a veszélyzóna magjától folyamatosan távolodik, de még nincs kívül a veszélyzónán. Szembe kell nézni azzal, hogy az euróválság súlyos kihívást jelent Magyarország számára is, elsősorban a devizahiteles családokra, akiknek biztonsága és otthona veszélybe került.

A veszélyzónától való távolodás érdekében további döntésekre van szükség - mondta Orbán, de hogy ezek pontosan mik, arról nem árult el többet. Konkrétumokat a szeptember 7-8-9-én esedékes Fidesz-KDNP közös frakcióülés utánra ígért.

A hiányt tartjuk, akármi történik - kerítenek 100 milliárdot

A miniszterelnök leszögezte: a kormány tartani fogja a korábban bejelentett hiányt, 3 százalék alá szorítják a GDP-arányos hiányt, "akármi is történik a világban." Magyarország nem sodródhat a görög útra, ezért a hiánycél mellett a kormány továbbra is ragaszkodik az államadósság csökkentéséhez is.

Nem az előrejelzéseket kell módosítani, hanem igazodnunk kell a realitásokhoz - kommentálta a makrogazdasági előrejelzések a vártnál rosszabb 2. negyedéves GDP-adatot követő esetleges módosítását a kormányfő. Miután az éves GDP-növekedés a várt 3 helyett 2 százalék körül lehet, nagyjából 100 milliárd forintos rést kell kitölteni - ehhez ősszel további intézkedések szükségesek. Hogy ezek mik lesznek, az legkorábban a szeptemberi frakcióülés után derülhet ki.

Árfolyamgát: a kormány garantálja a 15 százalékot - jön az otthonvédelmi monitoring-bizottság

A kormány a mai ülésén megállapította: az árfolyamgát megfelelő válasz a kialakult helyzetre, a kormány gyors kampányba kezd az árfolyamrögzítési lehetőség széleskörű elterjesztése érdekében.

Orbán Viktor szerint a szociális konzultáció azt is megmutatta, hogy az államnak kötelessége van a devizahitelesek felé. Az emberek kétharmada nyilatkozott ugyanis így, amiből az következik, hogy világos politikai utasításról van szó a választók részéről.

"Felkértem a nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen jelentést, miként jutottunk el az egykor biztonságosnak tartott devizahitelektől a mostani állapotig és kik ennek a felelősei. Arra is kértem, hogy állítson fel egy otthonvédelmi monitoring-bizottságot, amely átláthatóvá teszi a törlesztések gyakorlatát, a bankok számítási módszereit. Nincs egységes rend ugyanis a különböző bankoknál, nem csak az árfolyam, hanem a "hasraütésszerű" banki költségek tekintetében sem. Azt akarjuk elérni, hogy a számítási módszerek egységesek és átláthatóak legyenek" - mondta a miniszterelnök. A monitoring-bizottság tagjainak többsége az NGM-ből kerül ki, részt vesz benne az MNB és PSZÁF is, vezetésével Kármán Andrást bízták meg.

Orbán Viktor külön kiemelte: a kormány garanciát vállal arra, hogy akik igénybe veszik az árfolyamgát lehetőségét, azoknak 2015 után sem emelkedhet 15 százaléknál többel a törlesztőrészletük. A miniszterelnök kifejezetten kérte az embereket: éljenek az árfolyamgát lehetőségével.

Újságírói kérdésre a fészekrakó-programban részt vevőkkel kapcsolatban azt mondta: ma egy jogi korlát nem teszi lehetővé az árfolyamgát igénybevételét részükre, amit a kormány meg fog szüntetni.

Arra a feltevésre, miszerint a magyarországi bankok a regionális összehasonlításban az ügyfelek számára kedvezőtlen devizahitel-feltételekkel "váltják ki" a bankadót, Orbán Viktor azt közölte: a bankadót nem lehet áthárítani az ügyfelekre, és a bankok nem is fogják; ha a kormány mégis az ellenkezőjét tapasztalja, akkor be fog avatkozni.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2011.
augusztus
15. 22:08

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek

Az MSZP segítene a devizahiteleseken, a kormány szerint elkéstek Az egyik legnagyobb problémát a bedőlt devizahitesek megsegítése, és helyzetük javítása jelenti ma Magyarországon. A kormány többféle megoldást kínál a fizetésképtelen adósoknak, ezek fogadtatása azonban igen vegyes. Az MSZP most egy 9 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, mellyel szerintük meg lehetne menteni a bajba jutott hiteleseket.
Tovább
2011.
augusztus
14. 10:52

Kisokos az árfolyamrögzítéshez

Kisokos az árfolyamrögzítéshez Nem rohannak a devizahitelesek a kormány árfolyam-rögzítési programjába a bankok első tapasztalatai szerint. Az adósoknak úgy kellene dönteniük, hogy nem tudhatják előre a rögzítés alatt felhalmozódó forinttartozás végösszegét. Emiatt nagyon kockázatos a kormány mentőötlete, hiszen az új hitelt három év múlva el kell kezdeni törleszteni, egy árfolyamvédelem nélküli devizahitel, és ki tudja milyen forintkamatok mellett. A hvg.hu összeszedte, milyen procedúrára, mekkora költségekre és milyen kockázatokra számíthat egy devizahiteles, aki az árfolyamrögzítést választja.
Tovább
2011.
augusztus
16. 18:38

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható A meglepő magyar GDP-adatok kapcsán az Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, Európában máshol sem jobb a helyzet. Szerintük a hiánycél tartható, ezért is képeztek korábban tartalékot - csakhogy az EB-nek és az EU Tanácsának készített jelentésében a kormány azt írta korábban: törölték a 250 milliárdos puffert.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART