2011.
október
21. 22:47

Korhatár előtti nyugdíj - Jövő héten kerül a Ház elé a javaslat

Halász János Kedden kezdődik a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak szerkezeti átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája - jelezte Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára.

A politikus a témában tartott sajtótájékoztatón a javaslat céljai között említette, hogy a nyugdíjkassza kiadásai ne haladják meg a bevételeket és a korán nyugdíjba vonult, munkaképes emberek térjenek vissza a munkába. Halász János hozzátette: fontos cél továbbá, hogy az átalakított rendszer járuljon hozzá az államadósság és a munkanélküliség csökkentéséhez, vagyis a Széll Kálmán Tervben foglaltak teljesüléséhez. "A nyugdíj-biztosítási alap egyensúlyban tartását és egy fenntartható, nem hitelből finanszírozott rendszer kialakítását szeretnénk megvalósítani" - fogalmazott, hozzáfűzve: ennek része, hogy nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen megállapítani. Véleménye szerint a javaslat biztosítja a korábban már megállapított ellátásoknak a további, de más jogcímen történő folyósítását, biztosítja a jogszerzések lezárását és a szerzett jog érvényesítését. "Nem veszünk el senkitől semmit" - szögezte le Halász János.

Más néven, más keretből

2012. január 1-től már nem lehet megállapítani korhatár előtti öregségi nyugdíjat, azok jövőre megszűnnek és egyben átalakulnak. Ez érinti egyebek mellett az előrehozott öregségi nyugdíjat és annak csökkentett összegű változatát, valamint a korkedvezményes nyugdíjat. Pósán László, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője megjegyezte: amit már megállapítottak azt folyósítani fogják, csak más néven és más összegből.

Ami nem öregségi nyugdíj, azt egy szociális alapból, a költségvetés bevételeiből, tehát nem a járulékbefizetésekből finanszírozzák - ismertette. Kijelentette, hogy a korhatár előtti ellátásokat és járandóságokat a nyugdíjemeléssel azonosan kezelik, azok indexálási része ugyanaz lesz, mint a nyugdíjaknál. Mint mondta, egy különbség lesz: a fegyveres testületeknél szolgáltak esetében nem lesz adómentes az ellátás, azt a 16 százalékos szja-kulccsal csökkentve fogják folyósítani. Ennek az az oka, hogy ezektől a testületektől jóval hamarabb - átlagosan 43 évesen - mentek nyugdíjba. Megítélése szerint ezt a társadalmi igazságosság jegyében kell így alakítani. Az öregségi nyugdíj keretein belül marad azonban a nők 40 éves munkaviszony utáni ellátása - mutatott rá Pósán László.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
október
21. 09:44

Januártól a nyugdíjkasszából csak a nyugdíjat fizetik

Januártól a nyugdíjkasszából csak a nyugdíjat fizetik A kormány nyugdíjrendszer átalakítási koncepciója szerint 2012. január 1-től a nyugdíj-biztosítási alapból csak a nyugdíjkort betöltöttek nyugdíját lehet kifizetni, magyarázta a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában Zentai László nyugdíjszakértő, aki maga is részt vett javaslat kidolgozásában. Mindazok, akik – bármilyen okból – korábban vonultak nyugdíjba, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál létrehozott nemzeti szociálpolitikai alapból kapják majd az ellátásukat. Csak a profiltisztítás miatt kerülnek ki a rendszerből, az ellátásuk összege nem változik, ígérte Zentai.
Tovább
2011.
október
19. 08:57

MSZP: megszűnik a kockázatközösség

MSZP: megszűnik a kockázatközösség A korhatár alatti nyugdíjak megszüntetését és szociális ellátássá alakítását, valamint a nyugdíjemelés módjának megváltozását bírálta keddi sajtótájékoztatóján a szocialista Korózs Lajos.
Tovább
2011.
október
15. 11:02

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj

Nem lesz idő előtti öregségi nyugdíj Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter benyújtotta pénteken a parlamentnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.
Tovább
2011.
október
18. 04:04

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot A jövő év első napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követően születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár előtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter terjesztett a parlament elé.
Tovább
2011.
október
20. 10:29

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés Sikerült a nyugdíjakat megvédenie és „nem kérdés”, hogy húsz-harminc év múlva a magyar embereknek lesz nyugdíja – közölte szerdán az ATV Startban Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: a kormányváltáskor „nem volt igazából elég pénz a nyugdíjkasszában, tehát nem igazán tudtunk volna miből fizetni”.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART