2011.
április
15. 18:21

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak

EU mentés A kormány délután 3 órakor tette közzé a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramot. A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is.

Magyarország elküldte Brüsszelnek a konvergenciaprogramot – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium. „A Széll Kálmán Terven alapuló Konvergencia Program az uniós követelményeknek megfelelő részletezettséggel és számításokkal alátámasztva bemutatja a középtávú makrogazdasági és költségvetési pályát, valamint azokat a Magyarország megújítására vonatkozó intézkedéseket, amelyek a foglalkoztatás növelése, a gazdasági növekedés erősítése, az ország versenyképességének javítása, valamint az államadósság csökkentése érdekében elengedhetetlenek” – írta az NGM.

A kormány terve két makrogazdasági pályát vetít előre. Az egyik „konzervatív tervezésen alakuló” 3-3,5 százalék körüli növekedéssel, a másik „dinamikus növekedési pálya” 3,6-5,5 százalékos növekedéssel.

A költségvetési hiány 2011-ben „maastrichti” elszámolás szerint 2 százalékos többletet fog mutatni, jövőre pedig 2,5 százalékos hiányt. 2013-ban 2,2, után 1,9, majd 2015-re 1,5 százalékra mérséklődik a deficit.

Az államadósság az idei év végére 75,5 százalékra csökken, és 2015-re 64,1 százalékra mérséklődik.

A gazdaság növekedési üteme idén 3,4 százalékkal marad el a potenciális szinttől, és csak 2015-re éri el azt. Tavaly év elején még az állt a konvergencia programban, hogy idén 2,8 százalékos lesz a költségvetési hiány, most 2 százalékos többletet várnak. A kormány szerint a költségvetés strukturális hiánya tavaly 4 százalékon alakult, amely idén 4,7 százalékra növekszik a GDP százalékában. Jövőre 2,6 százalékra csökken, és 2013-re 1,5 százalékra zsugorodik.

A konzervatív forgatókönyv szerint lassabban növekszik a foglalkoztatottság és a visszafogottabb a beruházások emelkedése. A gazdaság növekedési üteme 3-3,5 százalék közötti ebben az esetben. A dinamikus forgatókönyv azt feltételezi, hogy a foglalkoztatottság jelentős mértékben növekszik, és 400 ezer munkahely lesz 5 év alatt, ha a strukturális reformprogramot és a további kormányzati intézkedéseket sikeresen végrehajtják. Továbbá azt feltételezi, hogy növekszik a hitelesség és csökkennek az országkockázati prémiumok.

A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is. Ugyan egy korhatár-emelést már a Bajnai-kormány is jóváhagyott, ám a tervezetből nem derül ki, hogy a konvergenciaprogram egy új korhatáremelést irányozna elő, vagy 65 év maradna a korhatár.

Az új nyugdíjszabály már 2012 januárjától életbe lép. A rokkantnyugdíjakon már idén spórol a kormány: 12 milliárd forintot. Az elfogadott táppénzszabályok 3 milliárd forintos megtakarítást jelentenek 2011-ben.

Az előző nyugdíjszabály szerint akkor, ha 5 százalék fölé ment volna a GDP növekedési üteme, akkor az infláció mellett életbe lépett volna a GDP-hez mért nyugdíjnövelés is. (5 százalékig egyáltalán nincs növekedéshez igazított nyugdíjemelési lehetőség, míg 3 és 5% közötti növekedés esetén részben veszi figyelembe a törvény). A kormány terve szerint (a konzervatív és a dinamikus növekedési pálya szerint is) 5 százalék fölé emelkedik a gazdaság növekedési üteme, azonban a konvergencia program leszögezi: áttérnek a tisztán inflációs indexáláshoz. Vagyis, ha a gazdaság erőteljesen növekszik, a nyugdíjak reálértéke akkor sem fog emelkedni.

Jövőre 88 milliárd forintos javulást eredményez a költségvetés egyenlegében, hogy felülvizsgálják a rokkantnyugdíj-rendszert, majd 2013-ban még közel 30 milliárdos megtakarítást jelent ez a tétel.

A családtámogatás befagyasztásától 18 milliárd forint megtakarítást vár a kormány, és 2013-ban sem várhatnak több támogatást a gyermekesek. A segélyek és különböző szociális juttatásokat jövőre 15 milliárd forinttal vágják meg.

Az álláskeresési támogatást, 27 milliárd forinttal csökkentik 2012-ben, és a munkanélküli segély időtartamának csökkenése (90 napra) 43 milliárd forintot hoz az államkasszának. A bérkiegészítések felülvizsgálata pedig jövőre 41 milliárd forintos kiadás visszafogást jelent.

A MÁV működésének módosításával, a költséghatékonyság javításával a kormány szerint 30 milliárdos megtakarítás érhető el jövőre, és további 5 milliárd 2013-ban. A MÁV-ot és a Volán-t összevonják, amely 2012-ben 5, utána pedig 10 milliárd forintos megtakarítást jelent.

A gyógyszerkasszát idén nem vágja meg a kormány, azonban a generikus gyógyszertámogatás miatt jövőre 20 milliárd forintot spórol a kormány, és a gyógyszercégektől 16 milliárd forinttal többet szed be. 2013-ban még egy milliárdot megspórolnak a generikus program miatt, cserébe ugyanennyivel csökkentik a gyógyszercégek terheit.

A felsőoltatásban a létszám csökkentése 2012-ben 5,4, amely utána még 10 milliárd forintos vágást jelent. Az intézményi és más szervezeti kapacitások reformjából jövőre 6,6, majd 15 milliárd forintot spórol a kormány.

A helyi önkormányzatok feladatköri és méretgazdaságossági átszervezéséből, és a hitelfelvételek tiltásából jövőre 15, utána még 85 milliárd forintos megtakarítást várnak. Az elektronikus útdíj csak 2013-től lép életbe, amely 100 milliárd forintos egyenlegjavulást eredményez.

Jövőre is lesz bankadó, 90 milliárd forintos összeggel, és a társasági adó csökkenésének elhalasztása 2013-ban 120 milliárd forinttal segíti a költségvetést.

Forrás: VG

Vissza
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
23. 09:35

Az Európai Parlament bizottsága nem foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer átalakitásával

Az Európai Parlament bizottsága nem foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer átalakitásával Elutasította az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a nyugdíj-finanszírozási rendszer lényeges megváltoztatására vonatkozó magyar kormányjavaslatról szóló, és a magánnyugdíj-pénztári befizetésekről szóló magyar lakossági petíciókat - - tájékoztatott Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő, a Petíciós Bizottság magyar póttagja.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2011.
február
04. 18:41

Matolcsy tárcája durván visszaszólt az IMF-nek

Matolcsy tárcája durván visszaszólt az IMF-nek 2008 után egy sor politikus, nemzetközi pénzügyi szervezet és hitelminősítő intézet hitelessége kérdőjeleződött meg, amikor nem fedezték fel a nemzetközi pénzügyi szabályozás hiányosságait és nem jelezték előre időben a pénzügyi válságot - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye, a szaktárca visszavág az IMF-nek a piaci hangulathoz képest szokatlanul pesszimista elemzéséért. Köztük találjuk a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is - írja az NGM -, amelynek egyébként különös felelőssége van a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának megteremtésében.
Tovább
2011.
március
01. 13:11

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját A következő két évre tervezett kiigazítási csomagot kedd délelőtt ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor. Látszólag sok konkrétum hangzott el, valójában azonban semmi érdemleges: a kormánytagok csak a kétéves reform ütemtervét sorolták el, a kiigazítás pénzügyi-költségvetési hatásairól egyetlen szó sem esett. A kormányfő ott volt a rendezvényen, de csak a zárt ülésen beszélt a csomagjáról.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART