2013.
június
04. 08:05

Kórházak rehabilitációs szolgáltatásait fejlesztik az Észak-Alföldön

Címkék:
rehabilitáció Két év alatt hat észak-alföldi betegellátó intézmény rehabilitációs szolgáltatásait fejlesztik uniós támogatással - közölte Csernoch László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) általános orvosi karának dékánja.

A hat konzorciumi intézményben 4,3 milliárd forintnyi uniós forrás felhasználásával megvalósuló fejlesztések érintik az addiktológia, a kardiológia, a pulmonológia, a pszichiátria területén a járó- és fekvőbeteg-ellátást és a rehabilitációt - ismertette a dékán a sajtótájékoztatón.

Csernoch László kiemelte: ahhoz, hogy egy beteg újra a társadalom hasznos, teljes értékű tagja legyen, nem elég gyógyultan kiengedni a kórházból, komplex rehabilitációban kell részesülnie.

2014 decemberéig Szolnokon a Hetényi Kórház és a MÁV Kórház, Karcagon a Kátai Kórház, Debrecenben a Kenézy Kórház, a Nyíregyházán működő egyetemi oktatókórház és további három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény fejlesztését végzik el. A program részeként épületeket újítanak fel, újakat építenek, korszerűsítik az eszközállományt, betegoktatást szerveznek - közölte a dékán.

A feladatellátás hatékonyabb megszervezésével csökkentenék az intézményekben a rehabilitációs idő hosszát, így több beteget tudnának ellátni - jegyezte meg.

Csernoch László a projekt részleteiről szólva elmondta: négyezer beteg ellátását végző regionális járóbeteg-rehabilitációs rendszer jön létre, Karcagon a pszichiátriai rehabilitációs fejlesztés ágyszámnövelés társul, Szolnokon javul az égési sérültek és az idegrendszeri károsodottak rehabilitációja, míg Debrecenben a pulmonológiai ellátást javítják.

Vekerdy-Nagy Zsuzsanna, a projekt szakmai irányítója, a DE OEC rehabilitáció és fizikális medicina tanszék vezetője közölte: a 4,3 milliárd forintból 16 programot valósítanak meg, összehangolják az intézmények munkáját és az orvostanhallgatók, szakemberek képzését, illetve betegtájékoztató kiadványok készülnek.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART