2013.
január
14. 09:44

Kórházigazgatókkal egyeztetnek a kötelező nyugdíjazásról

Címkék:
Szócska Miklós A kötelező nyugdíjazás ügyében csütörtökön az intézményvezetőkkel egyeztet az egészségügyi államtitkárság – mondta Szócska Miklós államtitkár vasárnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat értelmében a tárcavezetőknek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak január 31-i határidővel kell intézkedniük azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

A határozat viszont azt is rögzíti, hogy ha a foglalkoztató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, akkor a munkáltatói jogok gyakorlója - a kormány véleményének kikérése után - dönthet más közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról is.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt szerdán két órán át egyeztetett az egészségügyi dolgozók szakmai érdekképviseleti szerveivel. Az egyeztetés után azt mondta: hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós.

Az államtitkár a Hír TV-ben vasárnap azt mondta: szeretnék elkerülni a "számháborút" ezért az államtitkárság rendelkezésre álló adatait eljuttatta a kórházaknak, s a szakmai szervezetekkel is megosztják majd, hogy összevethessék a számokat.

Szócska Miklós azt mondta: a kötelező nyugdíjazásban érintettek felmentését szervezett formában, "megnyugtató módon" rendezik majd. Az államtitkár szerint a szakmai szervezetek számára is látható, hogy a technikai részletek megoldhatók. Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég kapacitás az egyéni kérelmek elbírálására, azt mondta: kell legyen elég kapacitás. Megjegyezte, hogy tavaly is egyéni bérszámfejtés alapján kapták meg a dolgozók béremelésüket.

Szócska Miklós kiemelte: feladata nemcsak az, hogy a nyugdíjkorhatárral összefüggő kérdéseket rendezze, hanem meg kell tudnia mondani, hogy a magyar egészségügyben hány orvosra és szakdolgozóra van szükség. Mint mondta: azt magabiztosan ki meri jelenteni, hogy a jelenleginél több orvosra és arányában több szakdolgozóra van szükség. Tehát álláshelyek nem szűnnek meg – szögezte le az államtitkár.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
január
10. 14:53

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett

Az MSZP kiáll a nyugdíjas közalkalmazottak mellett Az MSZP szerint a kabinetnek vissza kellene vonnia a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő decemberi határozatát, mert ezzel totális káoszt idéz elő - mondta Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Tovább
2013.
január
09. 14:54

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót menthetnek fel a kötelező nyugdíjazás alól Hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta továbbá, hogy februárban megkezdik a béremelési tárgyalások következő körét.
Tovább
2013.
január
10. 22:38

Itt vannak a kötelező nyugdíjazás szabályai

Itt vannak a kötelező nyugdíjazás szabályai A kormányzati honlapon közzétett videointerjúban ismerteti a kabinet a közszférában dolgozók kötelező nyugdíjazásának részletszabályait. A Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére tudatta, hogy bár a politikai vezetőkre nem vonatkozik a kötelező nyugdíjba vonulás, de a kettős finanszírozás, vagyis a nyugdíj és a munkabér együtt fizetésének tilalma rájuk is érvényes.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART