2012.
április
23. 20:24

Kórházszövetségek: az államosítás jó irány

Címkék:
Kórház tábla Kórházi szövetségek vezetői szerint az egészségügyi rendszerben szükség volt az átalakításra, ebben az egészségügyi intézmények állami kézbe kerülése egy jó irány, de ezzel együtt fontos, hogy a megkezdett reformokat végig is vigyék.

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést, amely értelmében az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt, az azokhoz kapcsolódó vagyonnal, átvesz az önkormányzatoktól.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "a nem változtatás nagyobb kockázattal járt volna, mint a változtatás". Mint mondta, a kórházak állami átvételéről szóló elvi döntés már korábban megszületett, a mostani határozatok már csak annak a technikai lebonyolításáról szólnak. Kiemelte, a fővárosi és a megyei kórházak átvétele óta az ellátórendszernek már mintegy hetven százaléka állami tulajdonban van.
A fekvőbeteg-ellátó intézmények állami átvételét az év végéig kellett volna végrehajtani. A kórházszövetség elnöke szerint hatékonyabb lesz, hogy májusban veszik át a kórházakat, és azt követően alakítják ki az ellátások minimumfeltételeit.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szintén egyetért azzal, hogy felgyorsították az egészségügyi rendszer átalakításának ütemét. Rámutatott ugyanakkor arra: nem az a cél, hogy az államnak minél több kórháza legyen, az államosítás egy eszköz arra, hogy a strukturális átalakítás útjából "kikapcsolják "az eddig esetlegesen akadályt jelentő helyi érdekeket.

A kórházak egységesítése révén már a közös közbeszerzésekkel is olcsóbbá lehet tenni az ellátást, de az intézményeknél további belső tartalékokat is fel lehet majd szabadítani. Ugyanakkor Csiba Gábor szerint a legfontosabb, hogy az államosítás révén nő a betegbiztonság és a munkahelyek biztonsága is.

Mint kifejtette, az erőforrások koncentrációja és szabad felhasználása révén végre lehetővé válik, hogy a nagyobb anyagi forrást, technikát, illetve tudást igénylő ellátásokat - mint amilyen az onkológia - az emberek által elérhető centrumokba rendezzék, míg a kevesebb tudást igénylő, általános ellátásokat közel vigyék a lakosokhoz.

Csiba Gábor - utalva arra, hogy az általa vezetett Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház már januárban állami tulajdonba került - azt mondta: a tapasztalat az, hogy "az államosítás nagy munkával jár, de az jó irány, nem kell tőle félni".

A parlament hétfői döntése értelmében összesen 70 egészségügyi intézmény kerül át az államhoz. Ebből 54 kórháznak május elsejével fenntartója és tulajdonosa lesz az állam. További 7 intézmény már január óta állami tulajdonban van, további 9 kórház esetében az átvett feladat ellátásához használt, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon kerül május elsejével az államhoz.

Az egészségügyi ágazatvezetés tervei szerint a rendszer átalakításának következő lépcsőjében, 2013. január elsejével a járóbeteg-szakellátó intézmények átvétele következik.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART