2011.
április
22. 07:20

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány

Címkék:
rendvédelmi tüntetés A kormány nem hajlandó a korkedvezményes nyugdíjak ügyében engedni, a rendvédelmi dolgozók ezért május 6-ra újabb demonstrációt hirdettek meg. A szakértők szerint jogilag aggályos, hogy a meglévő állományra is érvényesnek tekintik a szabályt, és kérdéses, kik választják ezek után a rendvédelmi pályákat.

A jelenlegi társadalmi viszonyok közepette tarthatatlan a korkedvezményes nyugdíj – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a napokban. Lázár János leszögezte: Magyarországon mindenkire az általános öregségi nyugdíjkorhatárnak kell vonatkoznia. A jelek szerint tehát a rendvédelmi dolgozók elveszítik szerzett jogaikat, az ilyen pályák egyik vonzerejének számító korkedvezményes nyugdíjat. Többek közt a rendőrök, katonák, tűzoltók ezért az elmúlt napokban tüntetéssorozattal hívták fel a figyelmet helyzetükre. A szakszervezetek szerint a kormány által bemutatott Széll Kálmán-tervben meghatározott irányvonal rossz.

A nyugdíjrendszerek úgy alakultak ki, hogy az államok először a fegyveres szolgálatot ellátó polgáraiknak adtak nyugdíjat, az ebből fakadó tradicionális kedvezmények ezen csoportok szerzett joga. Nem meglepő, hogy ennek elvétele nagy felháborodást vált ki – vélekedett lapunknak Máté Levente. A nyugdíjszakértő hozzátette: az is problematikus lehet, hogy azt a jogot veszik el, amelynek tudatában szegődött valaki például rendőrnek.

A korkedvezményes nyugdíjak bevezetésére korábban azért került sor, mert a munkavégző képesség elvesztése egyes foglalkozásokban – mint például a bányászat, fegyveres testületek, vegyipar – előbb következik be, mint másutt: az ezeken a területeken dolgozók gyorsabban öregszenek. Ez a korkedvezmény lényege – fejtette ki Máté.

Félő, hogy a korkedvezményes lehetőségek megszűnésével az érintett szakmák eddigi kontraszelekciója felerősödik a jövőben – mondta el lapunknak Scharle Ágota. A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója hozzátette: a viszonylag alacsonyabb béreket eddig némileg kompenzálta a korkedvezményes nyugdíj. Béremelésre viszont nem valószínű, hogy sor kerülne, hiszen ez a kiadás azonnal megjelenne a költségvetésben. Az alacsonyan maradt bérek és a kedvezmények eltűnése miatt viszont a rendvédelmi szakmák még a korábbiaknál is kevésbé lesznek vonzók.

Hasonló állásponton van a szakszervezeti oldal is. A korkedvezmények megszüntetésével nem lesznek tovább vonzók a rendvédelmi szakmák, új életpályamodellre lenne szükség – nyilatkozta lapunknak Kónya Péter. A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke hozzátette: tévedés azt hinni, hogy a lépéssel jelentős összeget takarít meg a költségvetés, jövőre mindössze 1,5 milliárd forint lenne a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével megspórolt összeg. Komolyabb megtakarításra csak 10-15 év után lehetne számítani – véli Kónya. Tény: 2012-re másfél milliárd forintos megtakarítás szerepel a kormány konvergenciaprogramjában is ezen a területen, 2013-ra azonban ez az összeg 3 milliárdra nőne, a következő években pedig minden bizonnyal még többet lehetne spórolni.

A szakszervezeti vezető szerint egyébként az is tévedés, hogy a rendvédelmi dolgozók már nagyon fiatalon elmennek nyugdíjba. Alapszabályként ugyanis csak a mindenkor érvényes nyugdíjkorhatár előtt öt évvel, jelenleg tehát 57 éves korban szerelhetnek le a dolgozók. Ennél korábban csak speciális esetekben van lehetőség a nyugdíjba vonulásra. Ilyen, ha valakinek megvan a 25 évnyi rendvédelmi munkaviszonya, és egészségkárosodás alakult ki nála, vagy egy átszervezés miatt nem tudnak neki munkát adni. Ebben az esetben sem kap teljes összegű nyugdíjat az illető az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

Aki munkaképes, az dolgozzon

Meg kell szüntetni minden olyan jogcímet, többek között a korai nyugdíjazás intézményét is, amely lehetővé teszi, hogy a törvényes korhatár előtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek – fogalmaz a nemrég közzétett frissített konvergenciaprogram. A dokumentumból ugyanakkor az is kiderül, hogy a kormány másképpen ugyan, de a jövőben is kedvezményeket kínálna e csoportoknak.
A program szerint azon foglalkozási csoportok esetében, amelyek eddig előnyösebb nyugdíjazási szabályokat élveztek, új életpályamodelleket kell kialakítani, amelyek más eszközökkel, nem a korai nyugdíjazással veszik figyelembe az elvégzett munka különböző sajátosságait.

Rokkantnyugdíj: ugrás a semmibe?

Több mint nyolcvanéves tradíció, hogy a rokkantnyugdíjat és az öregségi nyugdíjat együttesen kezelték, most ez is változni fog. Már az első Orbán-kormány idején próbálkoztak azzal, hogy a rokkantnyugdíjat valamiféle segélyként kezeljék, most az öregségi nyugdíjtól való külön kezelése a kormány csomagjának egyik eleme. A rokkantnyugdíj felülvizsgálata révén a kormány 100-150 ezer embertől vonná meg a jogosultságot, ám félő, hogy a felszabaduló munkaerőt nem lesz képes felszívni a gazdaság.
A kormány a közfoglalkoztatásban látja a megoldást, ám az elemzők többsége bizonytalannak tartja a közmunkaprogramok sikerességét, mivel korántsem biztos, hogy minden, az ellátási rendszerből kieső talál munkát.

Forrás: Világgazdaság

Vissza
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2010.
április
26. 11:15

Kommandós nyugdíj 36 évesen!

Kommandós nyugdíj 36 évesen! A nyugdíjbiztosító statisztikái alapján elsőként a Pénzcentrum.hu tette közzé az öregségi nyugdíjasaink ellátási összegeiről szóló összeállítását.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
április
15. 18:21

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak

Korhatáremelés, befagyasztás - Csúnya meglepetések a nyugdíjasoknak A kormány délután 3 órakor tette közzé a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogramot. A kormány eddig hangoztatott nyugdíjterveivel szemben, a konvergenciaprogram nem csak a korkedvezményes nyugdíj felszámolását említi, hanem a minimálnyugdíj befagyasztását és a nyugdíjkorhatár emelését is.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
április
14. 17:45

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék?

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék? Teljes a bizonytalanság a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíj megszüntetését illetően a szakszervezeteknél. A vegyipari dolgozókat egyelőre kis mértékben érintené a lépés, ők viszont éppen a korkedvezmény kiterjesztését javasolnák. A rendvédelmi dolgozók tüntetésre készülnek szombaton.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART