2011.
április
14. 17:45

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék?

rendvédelmiek tüntetése Teljes a bizonytalanság a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíj megszüntetését illetően a szakszervezeteknél. A vegyipari dolgozókat egyelőre kis mértékben érintené a lépés, ők viszont éppen a korkedvezmény kiterjesztését javasolnák. A rendvédelmi dolgozók tüntetésre készülnek szombaton.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BDRSZ) honlapján olvasható Orbán Viktor levele, amely szerint a miniszterelnök Pintér Sándor belügyminisztert jelöli ki a szervezet tárgyalófeleként. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára szerint ez az egyetlen információ, amit hivatalosan a kormánytól kaptak.

A korkedvezmény intézménye a fegyveres szerveknél mintegy 80 ezer főt érint így-vagy úgy. „Én lennék a legjobban meglepve, ha a visszamenőlegesen nem számolnák fel a korai nyugdíjazást” – fogalmazott Bárdos Judit.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, Matolcsy György , nemzetgazdasági miniszter szerint a korhatár alatti nyugdíjazást fel kell váltani olyan kínálattal, ami a munkavégzésre ösztönöz. Emellett teljes felülvizsgálatot hirdetnek a nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjasoknál: a nagyjából 350 000 ezer emberből 100-150 ezer ember térjen vissza a munka világába, akár közmunkában vagy részmunkaidőben, mondta a miniszter. Ugyanakkor jelezte, a már korengedménnyel vagy korkedvezménnyel nyugdíjazottak nyugdíjazását nem vizsgálják felül.

A miniszter beszélt arról is, hogy a nyugdíjreform korrekciója keretében a fegyveres testületek "kiváltsággal élő" csoportjainál megszüntetik a korkedvezményes nyugdíj jogintézményét. Az, hogy pontosan mi a kormány elképzelése, nem részletezte.

Bárdos Judit szerint semmiféle egyeztetés nem történt a kormány és a szakszervezetek között. A rendőrségi dolgozók nemrég kaptak egy 22 pontból álló kérdőívet, amelyen nyílt és zárt kérdések megválaszolásával fejezhetik ki véleményüket. A főtitkár szerint a kérdőívből nem tudják egyértelműen leszűrni a szervek álláspontját.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDSZ) elnöke a Klubrádiónak elmondta, a szakszervezetek álláspontja az, hogy akik jelenleg hivatásos állományúak, azokra a felesküdésük szerinti jogszabályok és feltételek kell, hogy vonatkozzanak, ehhez semmiképpen nem szabad hozzányúlni, erről tárgyalni sem hajlandóak, hisz ők ezekkel a feltételekkel vállalták a szolgálatot. Ha az idén felszereltekre már más szolgálati nyugdíj vonatkozna, akkor pedig az állam állapodjon meg velük, hogy mivel ellentételezi a szolgálati nyugdíj eltörlését.

Szolgálati nyugdíjat kapnak azok a fegyveres szervnél dolgozók, akiknek egészségügyi okok miatt kellett elhagynia a pályát. A kiszivárgott hírek szerint ezeket a nyugdíjasokat is felülvizsgálná a kormány. Bárdos Judit szerint ez a nyugdíj azonban ugyanolyan, mint a rokkantsági ellátás, s azok, akik így vonultak vissza idő előtt nem véletlenül tették ezt. „A határőrség 2008 év elejei megszűntetésekor többeknek nem tudtak állást biztosítani a rendőrségen belül, így felkínálták azt a lehetőséget, hogy a rendes idő előtt nyugdíjba vonulhatnak” – említ egy másik példát a szolgálati nyugdíjra Bárdos Judit.

A Honvédszakszervezet tájékoztatása szerint a mintegy 19 ezer fős honvédségi állomány két részre oszlik: szerződéses és hivatásos katonákra. A szerződéses katonáknak maximum 20 év szolgálat után el kell hagyniuk a pályát, ők leszerelési segélyként kapnak egy nagyobb összeget a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítésére. Ez az állomány jelenleg a katonatársadalomnak csaknem a felét teszi ki, tehát a katonák mintegy 50 százaléka soha nem juthat hozzá kedvezményes szolgálati nyugellátáshoz. A legtöbb katona alapesetben a leghamarabb 60 évesen mehet nyugdíjba. Aki nem átszervezés, hanem más miatt megy nyugdíjba, az 52. életévének a betöltéséig kizárólag a nyugdíjának a felét kaphatja meg.

„Fele nyugdíjjal pedig a legtöbben nem vállalják a korai nyugdíjat, mivel a nyugdíjasok munkavállalási lehetőségét megszigorították, és maximum a minimálbér másfélszereséig terjedő jövedelmet lehet megszerezni nyugdíj mellett. Czövek János, a szakszervezet elnöke szerint a szolgálati nyugdíjjal az utolsó vonzó pontot törölnék el, amiatt a fiatalok a katonai pályát választották.

A fegyveres dolgozók szakszervezete április 16-án demonstrációt tart a Hősök terén, majd a Parlament épülete elé vonulnak.

A korkedvezményes nyugdíj a vegyipari dolgozóknál csak egy szűk kört érint – mondta Székely Tamás , a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke. A szervezet azonban már több hónapja próbálkozik szakmai egyeztetést kezdeni az illetékes döntéshozó szervekkel azzal kapcsolatban, hogy a korkedvezményes nyugdíj intézményét - a ma már elavultnak számító szakmák helyett - egyes, a vegyiparban már széles körben alkalmazott foglalkoztatói csoportra terjesszék ki.

Székely Tamás szerint a korengedményes nyugdíjazást, amely a vegyipari dolgozókat széles körben – több ezer embert – érinti, szintén fel akarja számolni a kormány. Ez az Alkotmánytervezetből egyértelműen kiderül, amely megszűnteti az állam arányos társadalombiztosítási ellátás kötelezettségét.

Holott a korengedményes nyugdíj esetében az államnak semmilyen plusz kifizetési kötelezettsége nincs. A korengedményes nyugdíj lehetőségével az élhet, aki a munkáltatójával meg tud állapodni abban, hogy az irányadó nyugdíjkorhatár előtt legfeljebb 5 évvel nyugdíjba mehessen, és a munkáltató a nyugdíját az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság időpontjáig megfizeti. Ez egy foglalkoztatási kedvezmény, amely a munkavállalónak azért jó, mert elbocsátás helyett nyugellátást kap, a munkáltató pedig azáltal, hogy határozott idejűvé válik a munkavállaló szerződése, végkielégítésre nem kötelezett, többek között ezt használhatja a nyugdíj fedezetére.

Kinek jár a korkedvezményes nyugdíj?

A korkedvezményes nyugdíj azokat illeti meg, akik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján olyan munkakörben dolgoztak hosszú ideig, amely az egészségükre ártalmas. A hosszú idő férfiak esetében legalább 10 év, amely alapján két év korkedvezmény jár. A nők esetében 8 év alapján jár a két év korkedvezmény. Minden további 5, illetve 4 év után újabb 1 év korkedvezmény jár. Ahhoz, hogy valaki idő előtt elmehessen nyugállományba az ellátás fedezetére a munkáltatónak a jelenlegi 24 százalékos munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékon felül további 13 százalékos járulékot kell fizetnie.

A szolgálati nyugdíj

A szolgálati nyugdíj intézménye a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjaira és a Magyar Honvédség hivatásos katonáira terjed ki. Eszerint a nyugdíjkorhatár előtt öt évvel megállapítható a szolgálati nyugdíja annak, aki legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött idővel rendelkezik.

Forrás: Világgazdaság Online

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.
Tovább
2011.
március
29. 18:01

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket A Belügyminisztérium által zárolt 35 milliárdból mintegy 25 milliárdos elvonás a rendőrséget érinti, emellett még a korengedményes nyugdíjat is megszüntetik.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2010.
november
23. 10:36

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke"

A foglalkoztatáson múlik a "nyugdíjbéke" Miközben a felmérések szerint a magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele is visszaléphet az állami tb-kassza "védernyője" alá, közép- és hosszabb távon kérdéses, mennyire képes szavatolni az állam az időskori járandóságok értékállóságát és a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát - írja a keddi Világgazdaság.
Tovább
2011.
április
11. 17:30

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP A bírákról már döntött a Ház: az új alkotmány rögzíti majd, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
Tovább
2011.
március
09. 12:34

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten

A nyugdíjak megvédéséért vonulnak utcára Budapesten Április 9-én nemzetközi szakszervezeti demonstrációt tartanak Budapesten, amely elsősorban a magyar nyugdíjak megvédését tűzi zászlajára - jelentette be a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete.
Tovább
2011.
április
13. 18:51

A rendőrök 40 százaléka elhagyná a pályát, ha szigorít a kormány

A rendőrök 40 százaléka elhagyná a pályát, ha szigorít a kormány A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) felmérése szerit a rendőrök 40 százaléka elhagyná a rendőri pályát, ha a kormány megvonja a nyugdíj korkedvezményt. A számokból kiderül, a hivatásos szolgálatban biztosan maradók aránya alig haladta meg a 15 százalékot.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
31. 05:35

A többszázezres rendvédelmi nyugdíj 35 évesen, meg a fehér holló

A többszázezres rendvédelmi nyugdíj 35 évesen, meg a fehér holló Megromlott egészségű kommandós, vagy vadászpilóta az, aki 35 évesen nyugdíjba megy, a többszázezer forintos nyugdíj pedig ritka, mint a fehér holló - mondta a Független Hírügynökség kérdésére Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) elnöke. A Belügyminisztérium a rendvédelmi szakszervezetek követelései kapcsán, szerdán azt közölte, hogy a társadalom nem fogadja el, a gazdaság pedig nem bírja el, hogy 35-38 éves fiatalok többszázezer forintos nyugdíjjal hagyhassák el a pályájukat.
Tovább
2010.
december
07. 22:25

Aláírásgyűjtés indult a korengedményes nyugdíjért

Aláírásgyűjtés indult a korengedményes nyugdíjért Aláírásokat gyűjt a korengedményes nyugdíj megtartásáért, sőt egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért több szakszervezet közösen - jelentette be Székely Tamás, az akciót kezdeményező vegyipari érdekvédelem (VDSZ) elnöke kedden közleményben.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
2011.
április
08. 11:05

Letarolják a piacot a fiatal rendőrnyugdíjasok

Letarolják a piacot a fiatal rendőrnyugdíjasok Megközelítőleg húszezer volt rendőr dolgozik a magánszférában vagyonőrként, ritkábban magánnyomozóként. Nagy többségük szolgálati nyugdíjas, vagyis miután eltöltöttek legalább 25 évet hivatásosként állami szolgálatban, egészségi okok miatt vagy azért, mert nem találtak számukra megfelelő és elfogadható beosztást, nyugdíjazták őket.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
január
06. 06:44

Navracsics: Demográfiailag fenntarthatóvá kell tenni a nyugdíjrendszert

Navracsics: Demográfiailag fenntarthatóvá kell tenni a nyugdíjrendszert Az alkotmányozás és a soros elnökségi feladatok miatt került csupán tizenkét törvény a jogalkotási programba, ezért nem látszanak a nagy reformok sem - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról is: a következőkben kell megoldani, hogy a kétpilléres nyugdíjrendszer demográfiailag fenntartható legyen.
Tovább
2010.
december
21. 06:12

Negyven év munka után nyugdíjba mehetnek a nők

Negyven év munka után nyugdíjba mehetnek a nők Negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjba vonulhat minden nő - a kormány erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el a parlament 254 igen, 15 nem és 73 tartózkodással. Más változásokat is elfogadott a Ház.
Tovább
2011.
március
17. 17:25

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek

OECD: Magyarországon korán mennek nyugdíjba az emberek Magyarország egyike azoknak az OECD-országoknak, ahol az emberek a legkorábban mennek nyugdíjba - derül ki abból az összeállításból, amelyet a fejlett ipari országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői mutattak be csütörtökön Párizsban.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART