2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Címkék:
MSZOSZ Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szakmai szempontból kiemelten fontosnak tartja, hogy a nyugdíjazás egyes formáinak megítélése szakmai alapon történjen - közölte a szövetség csütörtökön az MTI-vel.

Közleményében a szövetség hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető, és hogy ne a nyugdíjba menekülés legyen az egyetlen megoldás a munka nélkül maradt polgárok számára.

A szakszervezeti föderáció szerint csak stabil és értékálló nyugdíjrendszer fogadható el, amelyben a biztosítási és szolidaritási elv megfelelően érvényesül. A rendszer tegye világossá és kiszámíthatóvá, hogy egy élettevékenység során végzett munka után milyen összegű nyugdíjra lesz jogosult egy adott munkavállaló, figyelemmel a megváltozott magánnyugdíj-pénztári ágra is. A nyugdíjasként elért induló reálnyugdíj-pozíció az életkor előre haladtával nem romolhat sem a nyugdíjas társaikhoz, sem az aktív munkavállalókhoz viszonyítva - szögezi le a szakszervezet. A szerzett jogok "szentségét" nem lehet a politikai változások törékenységének kitenni. "Nem lehet utólag belepiszkítani egy ledolgozott élet jogos várományába, jogosultságaiba" - fogalmaz az MSZOSZ.

Az MSZOSZ hangsúlyozza: továbbra is elkötelezett amellett, hogy Magyarországon több generációt átfogó, tartós és kiszámítható nyugdíjrendszer legyen, amelyben a korhatár rugalmasságán belül fokozottan ismerjék el a hosszú szolgálati időt, fenntartva a szakmai sajátosságok miatt indokolt és szükséges korkedvezmény intézményét. A magas szolgálati idővel rendelkezők számára korhatártól függetlenül, szankciók nélkül nyíljon lehetőség a teljes öregségi nyugdíj igénybevételére - húzzák alá.

A korengedményes nyugdíjazás lehetőségét akár más elnevezéssel is, de foglalkoztatáspolitikai céllal lehet és szükséges működtetni. A nyugdíjkassza hosszú távú stabilitásának megteremtése érdekében az MSZOSZ kizárólag olyan átalakításokat tud fogadni, amelyek nem járnak együtt a munkavállalók terheinek növelésével, és a várható nyugellátások csökkentésével - áll a közleményben.

Forrás: Hírszerző/HVG

Vissza
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
Tovább
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
március
19. 06:06

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én Április 9-én minden eddiginél nagyobb nemzetközi demonstrációra készülnek a hazai szakszervezetek, sok ország érdekvédelmi küldöttei is tüntetnek majd Budapesten. Az érdekképviseletek a nyugdíjak és a nyugdíjas évek biztonságáért, a munka világát érintő döntések előtti szakmai egyeztetések követeléséért hívják utcára az embereket - tájékoztatott pénteken a vegyipari szakszervezet (VDSZ).
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART