2011.
május
17. 09:02

Kormánypárti képviselőket is felidegesített Lázár nyugdíjas javaslata

Lázár János Felháborított több kormánypárti képviselőt a Lázár János fideszes frakcióvezető által pénteken benyújtott alkotmánymódosítás, amely lehetőséget teremt kedvezményes nyugdíjak visszavételére. Lázár hétfőn beszélt a javaslat részleteiről, de több kormánypárti képviselő ezekről csak a frakcióvezető felszólalásából értesült. A módosítás miatt kiakadt a KDNP is: bár a párt támogatja az ötletet, az erről szóló vitában nem kaptak szót, és ezt zokon vették.

Elrontotta a Fidesz a kedvezményes nyugdíjak visszavételéről szóló alkotmánymódosítás kommunikációját - állította az [origo]-nak több kormánypárti képviselő. A politikusok azt kifogásolták, hogy a javaslatot pénteken beterjesztő Lázár János fideszes frakcióvezető csak a hétfői parlamenti felszólalásában beszélt arról, hogy a tervezet nem általánosságban vonatkozna mindenkire, hanem csak a rendvédelmi dolgozókat érintené.

A Lázár János Fidesz-frakcióvezető és Balsai István képviselő által pénteken benyújtott javaslat lehetővé teszi, hogy csökkentsék vagy megszüntessék azok nyugdíját, akik még nem érték el az általános nyugdíjkorhatárt. A javaslatcsomag másik része előrehozza az új alaptörvény Alkotmánybíróságra vonatkozó egyes rendelkezéseit, így már nyáron megválaszthatnak öt új alkotmánybírát, illetve az Ab új elnökét.

Csak rendőrökre és katonákra vonatkozik

Az alkotmánymódosító javaslat miatt a hétvégén az ellenzék többször is bírálta a kormányt. Lázár ezekre reagálva mondta azt hétfői napirend előtti felszólalásában, hogy a tervezet kizárólag azt a 30 ezer rendőrt érintené, akik korkedvezményes nyugdíjjal vonultak nyugdíjba, másokra nem lenne érvényes. A frakcióvezető szerint a korkedvezményes nyugdíj diszkriminatív, hiszen például tanárokra nem vonatkozik.

Az [origo]-nak nyilatkozó politikusok szerint nem lehetett kizárólag a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó javaslatot benyújtani, ezért dolgoztak ki tágabb mozgásteret adó változatot. A kormányzati szándék azonban az, hogy ez csak a rendőrökre, katonákra vonatkozzon. Az egyik befolyásos politikus hozzátette: ebben a formában szerinte nem lesz gond a javaslattal.

Több fideszes sem értette

"Hamarabb el kellett volna mondani, hogy kire vonatkozik a javaslat" - mondta az egyik ismertebb fideszes képviselő. Egy másik kormánypárti politikus pedig megjegyezte, hogy pénteken, amikor beterjesztették a módosítást, el kellett volna mondani három dolgot: azt, hogy aki munkaképes, annak vissza kell térnie a munkaerőpiacra; a javaslat csak a rendvédelmi dolgozókat érinti, a bányászokat, vegyészeket, operaénekeseket nem; csak az 57 év alattiakra vonatkozik a javaslat, vagyis a mindenkori nyugdíjkorhatár mínusz 5 év alattiakra.

A javaslat hétfőn még a kormánypárti képviselők között is zavart keltett. A Fidesz egyik képviselője a hétfői parlamenti ülés előtt úgy fogalmazott az [origo]-nak, hogy "a tervezet vállalhatatlan, alkotmányosan tarthatatlan, el fog bukni a strasbourgi emberjogi bíróság előtt". A javaslatot keményen bíráló képviselő ekkor még nem tudta megmondani, hogyan fog megvalósulni a javaslat a gyakorlatban. Mindössze annyit mondott, hogy ő pénteken értesült róla.

A Fidesz egy másik, ismertebb képviselője arról beszélt, hogy a javaslat a hétvégén zavart okozhatott, több képviselő valószínűleg nem volt tisztában azzal, hogy mindez mit fog jelenteni majd a gyakorlatban, vonatkozni fog-e például a bányászokra. Egy kormányzati tisztviselő ezzel szemben az [origo]-nak azt mondta, hogy korábbi frakcióülésen már felmerült a téma, így szerinte lehetett tudni, hogy pontosan mit takar a javaslat.

Zokon vette a KDNP

A javaslat miatt látványos konfliktus alakult ki a kormánypártok között. A KDNP képviselői ugyanis kivonultak az alkotmányügyi bizottság hétfői üléséről, ahol a kedvezményes nyugdíjakat érintő alkotmánymódosításról volt szó. Félórányi vita után a fideszes Szakács Imre azt javasolta, hogy zárják le a vitát. Ezt sem az ellenzék, sem a KDNP nem támogatta, de a fideszes többség megszavazta.

Később KDNP-s képviselők az [origo]-nak azt mondták, hogy képviselőik eljárásjogi problémák miatt vonultak ki az ülésről, annak tartalmai részével egyetértenek. Mindössze az bántotta őket, hogy az ülésen nem kaptak szót.

Forrás: Origo

Vissza
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
2011.
május
14. 15:06

Totális támadás, vagy munkalehetőség - Megy a pártcsata

Totális támadás, vagy munkalehetőség - Megy a pártcsata Az MSZP szerint totális támadás sok százezer ember megélhetése ellen Lázár János és Balsai István nyugdíj- és szociális ellátásokra vonatkozó pénteken benyújtott alkotmánymódosító javaslata. A miniszterelnök szóvivője és a Fidesz frakcióvezetője szerint pedig Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy lemondhasson „negyvenegynéhány éves”, tapasztalt, életerős emberek munkájáról, éppen ellenkezőleg, a nyugdíjkorhatár eléréséig biztosítani kell számukra a munkalehetőséget. Íme a Fidesz és az MSZP véleménye.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART