2011.
november
03. 08:52

Korosodó társadalmak problémái

Címkék:
budai vár Az idősödő társadalmakban jelentkező problémákról, az idősödés velejáróiról, a nyugdíjas évek életminőségéről és esélyeiről is szó esik majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az MTA Szociológiai Kutatóintézete által szervezett nemzetközi tudományos konferencián, amelynek november 17-18 között a budai vár ad otthont. A nyilvános tanácskozáson a Visegrádi Államok tudományos intézményeinek szaktekintélyei vesznek részt.

A konferencia hallgatósága többek között az idősödő munkaerő problémáival, a tartós gondozás alatt álló emberek felügyeletének pozitív példáival ismerkedhet meg, de az előadások között napjaink néhány szokatlan témájú, új kutatásának eredményeiről is szó esik majd. Ebbe a sorba tartozik például a generációk közötti kapcsolatok átalakulásáról, az idős nők sérelmére elkövetett párkapcsolati erőszakról, vagy az idősgondozásban megjelenő úgynevezett láthatatlan migránsok szerepéről szóló előadás.

A nemzetközi konferencia előadói lesznek többek között: Kovách Imre, az MTA Szociológiai Intézetének igazgatója, Győri Enikő külügyi államtitkár, Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Intézetének igazgatója, Ewa Fratczak, a Varsói Közgazdaságtudományi Iskola professzora, Iva Holmerova, a prágai Károly Egyetem professzora, Bernardína Bodnárová, a pozsonyi Munkaügyi és Családkutató Intézet képviselője és Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke. 2012 az Európai Parlament döntésének értelmében az aktív időskor és a generációk közti szolidaritás éve lesz az Európai Unióban. Az idősek évének közeledtével a visegrádi négyeken (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kívül eső országok képviselői is jelezték már részvételüket a rendezvényen. További részletek az ageing.maltai.hu címen.

Forrás: MTI Országos Sajtószolgálat

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART