2010.
március
11. 17:31

Korózs Lajos az Idősek Akadémiájáról és a nyugdíjakról

Címkék:
korózs Az Idősügyi Akadémia zárórendezvényének keretein belül Szegeden járt Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára. Az Idősügyi Nemzeti Stratégia mellett, a politikus beszélt az öregedő társadalom kihívására adandó válaszokról is.

Szegeden járt Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, aki az Idősek Akadémiája zárórendezvényén vett részt. A kormánypárti politikus összefoglalta a 2010 januárjában indult országos képzéssorozat eredményeit, melyet az idősek számára indított a minisztérium, valamint beszélt a jelenlegi nyugdíjrendszer "finomításáról" és azokról az intézkedésekről is, melyeket a baloldali kormány tett a 8 év alatt azért, hogy a nyugdíjasok életkörülményei javulhassanak.


Az Idősek Akadémiája programsorozatot azért indította a kormány, még január elején, hogy a társadalom széles körével megismertethesse a Parlament által elfogadott Idősügyi Nemzeti Stratégiát, melynek keretében 4500 olyan idős vagy idősekkel foglalkozó ember oktatása kezdődött meg, akik szűkebb környezetük meghatározó személyiségei, és az így megszerzett tudást továbbadhatják közösségük tagjainak.

A programsorozat keretében, megyénként mintegy 200 fő képzése valósult meg, és számos olyan témát érintett, amely jelentős érdeklődésre tart számot az idősek körében, ilyenek például a nyugdíjjal, az idősüggyel, valamint a szociális szolgáltatásokkal és az életfogytig tartó tanulással foglalkozó kérdések.

A képzéssorozat nyitórendezvényei 2010. január 11-én kezdődtek, míg a záróünnepségre csütörtök délelőtt került sor a szegedi Ifjúsági Házban. Az Idősügyi Nemzeti Stratégiát tavaly ősszel fogadta el a Parlament, amely 25 éves távlatban határozza meg korszerű időspolitikai irányt és az ahhoz szükséges fejlesztési területeket.

A stratégia állami, társadalmi, politikai és egyéni szinten határozza meg a fejlesztendő területeket, a benne foglaltak megvalósítása pedig a társadalom valamennyi csoportját érinti a fiataloktól a nagyon idősekig egyaránt.

 

Kozma József MSZP-s országgyűlési képviselő köszöntötte az Idősek Akadémiája záró rendezvényén részt vevő nyugdíjasokat, beszédében hangsúlyozta a tanulás rendkívüli fontosságát, melyre néha bizony nehezen veszi rá magát az ember. A tudás egyben hatalom is, mondta a politikus, majd hozzátette, hogy a jelenlévők arra készültek fel, hogy ezt a folyamatot sose fejezzék be. Az Idősek Akadémiája megteremtette a lehetőséget arra, hogy a benne részt vevők tudják és megértsék az országban zajló jó és talán kevésbé jó folyamatokat, azonban a fejlődés mindenki számára szemmel látható. A DARFT elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy senki ebben a régióban ennyi tudásra éhes ember képzését még nem szervezte meg. Kozma József elmondta, hogy rendkívül büszke arra, hogy ebben a régióban és máshol is ilyen nagyszerű dolgok történtek és a jelenlévők joggal lehetnek büszkék arra, hogy ennek részesei lehettek, hiszen a tudás rendkívül fontos.

Korózs Lajos államtitkár az idősek korosztályának megbecsüléséről szólt, hiszen mint mondta a hajlott kornak nem az elmúlásról, és a kirekesztettségről kellene szólnia, hanem sokkal inkább arról, hogy a nyugdíjasok jelentős értéket képviselnek, ezt pedig mindenkiben tudatosítani kellene. Az államtitkár hozzátette, hogy az idősek leghőbb vágya, hogy szeretteik körében, aktívan töltsék az öregkort.

Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy a tudás nem csak a fiatalok lehetősége, hanem az időseké is, a politikus azonban úgy látja, hogy a társadalom egyáltalán nem használja fel azt a tudást, melyet az idősebb korosztály tapasztalatai révén már megszerzett. Más országokkal szemben Magyarország a társadalom elöregedését tragédiaként éli meg, pedig ezt egyáltalán így kellene, fogalmazott a kormánypárti politikus. Az elöregedő társadalom nemcsak hazánkban, hanem a nyugat-európai országokban, sőt Japánban is tendencia, amely elsősorban a jóléti országokban figyelhető meg.

Korózs szerint a magyar nyugdíjasok nagyon sokat köszönhetnek Horn Gyula korábbi miniszterelnöknek, például az Idősügyi Tanács létrejöttét, valamint a 65 éven felüliek ingyenes utazási kedvezményét is. Az Idősügyi Nemzeti Stratégián több mint száz ember dolgozott, jelentős dokumentációs háttérrel, amely ebben a tárgykörben egyedülálló.

Az államtitkár beszélt a kormány által nyugdíj kérdésben elért eredményekről is, melynek köszönhetően például bevezették a 13. havi járandóságot, melyet azután a megszorítások miatt kénytelenek volt megvonni az idősektől. Korózs Lajos gyorsan hozzá is tette, hogy erre azért volt szükség, hogy a jövőben legyen 12., illetve 11. havi nyugdíj is, ezzel arra utalt, hogy egy esetleges államcsőd esetén a járandóságok is veszélybe kerültek volna. Szintén ide sorolta a méltányossági nyugdíj kérdését, amely a szocialista kormány számára rendkívül fontos kérdés volt.

Az államtitkár Bajnai Gordon szavaival élt, mely szerint Magyarországnak nincs szüksége újabb reformokra nyugdíj ügyben, a rendszer a korábbi intézkedések nyomán ugyanis fenntartható. A politikus ugyanakkor hozzátette, hogy ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem kellene "finomítani" majd a rendszeren, azonban teljességgel elutasította a korábban sokat emlegetett svéd modellt. Korózs Lajos elmondta, hogy a Fidesz alelnöke, Varga Mihály által említett svéd modell, egyéni számlás nyugdíjrendszer helyett a jelenlegit tartják elfogadhatónak és igazságosnak, noha finomítani még lehet a rendszeren, komoly beavatkozásra azonban már nincsen szükség.

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az öregedő társadalmat jól példázza, hogy Magyarországon a 65 év felettiek 2010-re többen lesznek, mint a 14 éven alattiak és ez a szám tovább növekedhet. Az országnak azonban hathatós válaszokat és megoldást kell találnia a folyamatosan öregedő társadalom kihívásaira.

Forrás:webradio.hu
 

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2010.
január
24. 07:33

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség

A nemzedékek közötti kölcsönös felelősség A nemzedékek közti együttműködésről hazánkban mostanában főleg mint „nyugdíjkérdésről”, legújabban mint „nyugdíjkatasztrófáról” beszélnek. Ezeken a hasábokon szándékosan kerülünk minden napihírt, mélyebb kapcsolatokra, hosszabb lélegzetű folyamatokra figyelünk.
Tovább
2010.
március
03. 13:59

A nyugdíjasok a politika szakértői?

A nyugdíjasok a politika szakértői? A választópolgárok 45 százaléka egyáltalán nem követi nyomon a politikai hirdetéseket, míg 38 százaléka pártállástól függetlenül minden hirdetést figyelemmel kísér – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Média közös felméréséből.
Tovább
2010.
január
13. 07:42

Aggódnak a nyugdíjasok, összeül az idősügyi tanács

Több idősügyi szervezet aggódva hallgatta a Fidesznek a svéd nyugdíj-modell javaslatát. Az MSZP elutasítja a svéd modellt, amely csökkentené a nyugdíjakat és növelné a nyugdíjkorhatárt. Herzog László szakminiszter is azt mondta: a kormány nem alakítja át a nyugdíjrendszert.
Tovább
2009.
december
31. 09:42

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz

Az MSZP nyugdíjasokra alapoz Az MSZP számára az egyik legfontosabb társadalmi csoport a nyugdíjasok közössége - mondta Mesterházy Attila, a párt alelnöke, miniszterelnök-jelöltje szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Schmuck Andorral, a Tisztelet Társasága elnökével.
Tovább
2010.
január
31. 21:39

Eddig is védhette volna az MSZP a nyugdíjasokat

Eddig is védhette volna az MSZP a nyugdíjasokat Nem most kellene nyugdíjas-programmal előállnia az MSZP-nek, nyolcévi kormányzás alatt - ha akarták volna - megvédhették volna az időseket. Ehelyett a Gyurcsány-korszakban mindig csak rosszabb lett az időseknek - fogalmazott Soltész Miklós országgyűlési képviselő.
Tovább
2010.
január
15. 15:40

Elindult az Idősek Akadémiája

Elindult az Idősek Akadémiája Az Idősügyi Nemzeti Stratégia megismertetésére országos kampány indult a héten; három hónap alatt valamennyi megyében képzéseket tartanak, ahol a különböző szervezetek vezetői információt kaphatnak a stratégiáról.
Tovább
2010.
január
05. 18:50

Fidesz: az idősek a fő vesztesek

Fidesz: az idősek a fő vesztesek A Fidesz szerint az idős emberek az egyik legnagyobb vesztesei a Gyurcsány-Bajnai-korszaknak. Iván László, a párt nyugdíjas tagozatának elnöke azután adott ki közleményt, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság keddi tájékoztatóján közölték: a 4,1 százalékos nyugdíjemelés mintegy 2 millió 657 ezer embert érint, és az átlagos emelés 3.452 forintot jelent.
Tovább
2010.
február
23. 17:32

Idősbarát Önkormányzat Díj 2010

Idősbarát Önkormányzat Díj 2010 A szociális és munkaügyi miniszter és az önkormányzati miniszter az 58/2004. (VI.18.) ESZCsM-BM együttes rendeletben elhatározottak, és kapott felhatalmazás szerint közös pályázatot hirdet önkormányzatok számára a 2010. évi "Idősbarát Önkormányzat" Díj elnyerésére.
Tovább
2010.
január
19. 17:48

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat

MSZP-Fidesz csörte: levelekkel győzködik a nyugdíjasokat A nyugdíjasok meggyőzéséért indított harcot az MSZP és a Fidesz, pedig még el sem kezdődött a kampány. A következő napokban a Fidesz 1 millió 600 ezer háztartásba küld levelet nyugdíjasoknak, amelyben kifejtik: Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila privatizációs szándéka miatt Magyarországon komoly veszélybe kerültek a nyugdíjak.
Tovább
2009.
november
11. 18:28

Nyugdíjas expo

Nyugdíjas expo A Syma Csarnokban rendezik november 20. és 22. között az I. Nyugdíjas Expót. Több, mint 100 kiállító várja a látogatókat, akik ingyenes szűrővizsgálatokon is részt vehetnek – erről tájékoztatták ma a sajtót a szervezők.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
2010.
február
04. 15:06

Százezer nyugdíjas aláírását gyűjtötte már össze a Fidesz

Százezer nyugdíjas aláírását gyűjtötte már össze  a Fidesz Meghaladja a százezret azoknak a száma, akik csatlakoztak a Fidesz nyugdíjas tagozata által kezdeményezett aláírásgyűjtéshez - közölte Iván László, a tagozat elnöke az MTI-vel csütörtökön.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART