2013.
február
28. 21:50

Korózs: Nem tekintik embernek a rokkantakat

Címkék:
Korózs Lajos Hónapokig vagy akár évekig társadalombiztosítási ellátás nélkül maradhatnak azok a megváltozott munkaképességűek, akik fellebbeznek a rokkant-felülvizsgálat eredménye ellen - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Korózs Lajos.

Az MSZP-s politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy akik nem értenek egyet a felülvizsgálati bizottság döntésével, és fellebbeznek ellene, az eljárás végéig nemcsak az ellátásukat, hanem biztosítási jogviszonyukat is elveszítik, így csak életmentő beavatkozásokra tarthatnak igényt. Hozzátette: ha valaki a fellebbezés elutasítása után bírósághoz fordul, akár évekre ellátás nélkül maradhat.

Korózs Lajos szerint az Orbán-kormány "nem tekinti embernek" a rokkantakat: előbb csalónak állította be, majd megfosztotta őket a nyugdíjuktól, tavaly januártól pedig 200 ezer embert kötelezett állapot-felülvizsgálatra. Szavai szerint a felülvizsgálat rosszul halad, várhatóan idén sem végeznek vele, azoknak pedig, akik fellebbeznek a határozat ellen, ez idő alatt régi ellátásuk már, az új pedig még nem jár, így ehhez kapcsolódó biztosításuk is megszűnik.

A szocialista párt elnökségi tagja azt is megemlítette, hogy a parlament előtt fekvő alkotmánymódosítás a rokkantság helyett a fogyatékosság kifejezést szerepeltetné az alaptörvényben, amely jelenleg úgy szól, hogy "anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult".

Korózs Lajos úgy fogalmazott: a kormányoldal a jelek nincs tisztában azzal, hogy nem minden rokkant fogyatékos, vagy el akarja venni tőlük jelenleg is csak mintegy 20 ezer forintos támogatásukat.

Forrás: MSZP

Vissza
2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet! AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.
Tovább
2012.
október
12. 16:27

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés Nem csak a nyugdíjakra, hanem egyebek mellett a rokkantsági- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik az 1,6 százalékos visszamenőleges emelés; az érintettek novemberben átlagosan 14 ezer forintot kapnak a nyugdíjak, illetve az egyéb ellátások mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára.
Tovább
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART