2011.
augusztus
31. 13:50

Korrekorder úszta át a La Manche-csatornát

rekorder úszó Egy brit nyugdíjas férfi: 70 évesen és 4 hónaposan úszta át a La Manche-csatornát. Kora pontosítása fontos, mivel a korábbi csúcstartó is elmúlt már hetven, amikor végigcsinálta a bravúrt, de csak 4 nappal a születésnapja után, nem 4 hónappal.

Az új rekorder Roger Allsopp - aki sebészként dolgozott - áprilisban töltötte be a hetvenet. A csatornát 17 óra 51 perc alatt úszta át, Doverből indult és 38 kilométert tempózott. Korával Matt Damon amerikai színész nagybátyja, George Brunstad csúcsát döntötte meg. Brunstad 2004-ben úszta át a La Manche-ot, bő száz nappal fiatalabban. Jóval gyorsabb volt az új rekordernél: 15 óra 59 perc alatt ért át francia földre.

Allsopp ugyanakkor "összetettben" is kiváló. 60 évesen végigfutotta a londoni maratonit, a csatornát pedig nem most úszta át először. 65 évesen is megtette, de akkor csak a csatornát átúszó legidősebb brit "címét" szerezte meg teljesítményével.

"Sohasem ücsörögtem a babérjaimon. A nyugdíjas élet csodás, de tudom, hogy mennyire fontos aktívnak maradni szellemileg és testben egyaránt, ezért aztán kitűzök magamnak fizikai kihívásokat" - idézte a férfit a BBC brit sajtóorgánum.

A La Manche-csatornát a feljegyzések szerint 136 évvel ezelőtt úszta át ember először, az úttörő Matthew Webb hajóskapitány volt 21 óra és 45 perces idővel.

Forrás: KultúrPart

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART