2011.
március
06. 21:00

„Korszerűsíteni kell a nyugdíjrendszert”

Réthelyi Miklós A fenntartható nyugdíjrendszer megteremtéséhez közösen kell fellépniük az Európai Unió tagállamainak – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a magyar elnökségi honlapnak, az eu2011.hu-nak adott, vasárnap közölt interjúban.

Réthelyi az EU foglalkoztatási, szociális, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanácsának hétfői brüsszeli ülése előtt közös felismerésnek nevezte, hogy a nyugdíjrendszert korszerűsíteni kell. A tagállamok együttes fellépését indokolják a közös gondok, mindenekelőtt Európa idősödése. Ide tartozik a globális pénzügyi és gazdasági válság hatása is, amely növelte a nyugdíjrendszerek pénzügyi veszélyeztetettségét. A válság egyaránt érintette a felosztó-kirovó és a tőkefedezeti rendszereket, az előbbinél a demográfiai tényezők, az utóbbinál a pénzpiaci kockázatok szerepe hangsúlyosabb – mutatott rá a tárcavezető.

Elmondta, hogy a 2006-ban elfogadott, nemek közötti egyenlőség európai paktumának megújítása a tagállamok politikai jelentőségű kötelezettségvállalása. A tanács arról dönt, milyen erőfeszítésekre van szükség a következő tíz évben, hogy a nemek közötti indokolatlan különbségek megszűnjenek a foglalkoztatásban, a bérekben, az oktatásban. Fontos – tette hozzá – a még mindig gyakori akadályt jelentő nemi sztereotípiák enyhítése is.

A magyar elnökség az európai mindennapi élet egyik sajnálatos jelenségére, a nők elleni erőszakra irányította rá a figyelmet, folytatva a spanyol elnökség munkáját. A megújított paktumban ezért nagy hangsúllyal szerepel a nők védelmének erősítése, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportokra. Kiemelik a férfiak és fiúk szerepét és felelősségét is a nők és a lányok elleni erőszak felszámolásában.

A miniszter hangsúlyozta, a tagállamok számára nagyon fontos, hogy a paktum megújításával megteremtik a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó törekvések, az Európa 2020 stratégia és bizottság nemek közötti egyenlőségről szóló, 2010-2015-re szóló stratégiája közötti összhangot.

Forrás: MNO

 

Vissza
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2011.
február
06. 09:07

Egységes nyugdíjredszert terveznek az eurózónában

Egységes nyugdíjredszert terveznek az eurózónában Egységes adó- és nyugdíjrendszert akarnak a németek és a franciák az eurózónában. Beszüntetnék az inflációkövető béremelést, és központilag szabályoznák a bankok működését. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy szerint erre a versenyképesség növelése érdekében van szükség. Orbán Viktor jónak nevezte a tervek többségét, de azt kizártnak tartja, hogy Magyarország csatlakozzon egy egységes adórendszerhez.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART