2013.
február
19. 09:55

Kósa Lajos nyugdíjügyben: valakinek elgurult a gyógyszere

Címkék:
Kósa Lajos A nyugdíjak adóztatása semmire nem megoldás. Nincs ilyen szándék, élesen tiltakozunk ellene – mondja Kósa. A gazdaság aktuális kérdései kerültek szóba a TV2 Mokka című műsorában kedd reggel, ahol Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Debrecen polgármestere volt a vendég.

Azzal kapcsolatban, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD azt az ajánlást tette Magyarországnak, hogy a nyugdíj adóköteles jövedelem legyen, az alelnök úgy fogalmazott, a nyugdíjak adóztatása semmire nem megoldás. „Valakinek elgurult a gyógyszere. Nincs ilyen szándék, élesen tiltakozunk ellene. A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején sok esetben kritika nélkül vették át az OECD ajánlásait, mi ezt nem tesszük meg” – tette hozzá.

A műsorvezető azon felvetésére, hogy az OECD azt is javasolja, hogy a magas keresetűek jövedelmét meg kellene adóztatni, Kósa úgy fogalmazott: „a magas keresetűek is adóznak ma Magyarországon, ráadásul forintálisan többet is fizetnek be az államkasszába, mint az alacsonyabb jövedelműek.”

A politikus szerint az adórendszerből nem lehet kivenni elemeket, és találomra összerakni azokat. „A mi adópolitikánk világos, a fogyasztási adók felé tereltük el befizetéseket a jövedelem alapú adók felől. Ez csak rendszerben értelmezhető. Köszönjük szépen az OECD tanácsait, ott a helyük a többi között, a polcon” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy az Együtt 2014 adóztatási javaslatai egybeesnek azzal, amit most az OECD ajánl, Kósa úgy reagált, Bajnaiék programját leginkább az elszólásaikból lehet felvázolni. Ezek alapján szerinte csökkentenék a minimálbért, holott nem a minimálbér emelése a magyar gazdaság alacsony növekedésének az oka. Bajnaiék csak adóemelésben tudnak gondolkodni – mondta a Fidesz alelnöke.

Bizalom, befektetés, export, munkahelyteremtés és megtakarítás, ezek az Együtt 2014 hétfőn bemutatott gazdasági programjának pillérjei – folytatta a műsorvezető. Kósa Lajos szerint a bizalomról Bajnai Gordon esetében nem lehet beszélni. „Szegény libatenyésztők, akik annak idején elhitték Bajnainak ezt a dumáját, akiknek 3 milliárd forinttal maradtak adósok, azok most mit gondolhatnak? … Bajnairól mindent lehet tudni, Gyurcsány jobbkeze volt, akkor, amikor ő beismerte, hogy »hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal«. Bajnai akkor nem állt fel, hogy Ferikém, állj, én nem hazudtam. Benne volt azokban a hazugságokban, hogyan lehetne most benne bízni?!”.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kikerülhet-e az ország a túlzottdeficit-eljárás alól, úgy fogalmazott: „ez politikai ügy is, nemcsak a számokon múlik. Nagyon küzdünk, de a nemzetközi szervezetekkel már volt rossz tapasztalatunk. Mindemellett bízom a kedvező döntésben.”

A parlament hétfői döntését, miszerint alkoholt, kávét, üdítőt és újságot is árulhatnak majd a nemzeti dohányboltokban, úgy kommentálta, fontos, hogy meg tudjanak élni a működtetők. Szerinte gyakran csak a nemdohányzók védelméről beszélnek, holott ezek a törvénymódosítások a dohányosokat védelmében is születnek.

Forrás: TV2/dehir

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART