2011.
november
14. 08:41

Közel a bóvli, merre tart a forint?

Címkék:
tőzsde illusztráció A nemzetközi hangulat kifejezetten kedvező, a hazai kilátások viszont romlottak. Ennek fényében ellentmondásos kereskedési nap várható a devizapiacon. Feltehetően a külföldi jókedv azért ráragad majd a forintra is az első órákban.

311-es szinten nyitott a forint ma reggel a bankközi piacon. Ez kicsivel gyengébb, mint ahogy pénteken zárt a hazai deviza, akkor a jó nemzetközi hangulatban még a Fitch lépése ellenére is összességében erősödni tudott a forint.

Ma a piac elvileg még beárazhatja az S&P jelzését is, ami erősebb indikáció a leminősítésre. Ugyanakkor ez a hatás pont a politikai krízisbe forduló európai adósságválság pillanatnyi jó hírei miatt (olasz, és a görög kormányalakítás) tompulhat.

A 311-es euró a svájci frank árfolyamának sem tesz azért jót. Hiába gyengült az utóbbi napokban kis mértékben az alpsi deviza az euróval szemben, a gyenge forint miatt még mindig bőven 250 felett van a CHFHUF kurzus.

A leminősítés egyre közeledő veszélye inkább az állampapírpiacon éreztetheti majd a hatását, de azért az így sem valószínű, hogy a forint utóbbi időben megfigyelt alulteljesítését rövid távon korrekció követné. Figyelemre méltó, hogy az EU-csúcs óta a forint régiós "testvérdevizának" számító zlotyhoz képest 5 százalékponttal nagyobb mértékben gyengült.

Forrás: portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART