2011.
június
20. 09:56

Kris Kristofferson, az egykori kölyök 75 éves

Címkék:
Cris Kristofersson Kris Kristofferson, aki a country nagy öregjeihez - Johnny Cashhez, Willie Nelsonhoz és Waylon Jenningshez képest valóban mindig kölyöknek számított, immár 75 éves. Mély nyomot hagyott ebben a műfajban, s hát a filmekben nyújtott alakításait is "zabálták".

Kristofferson, énekesként és szerzőként kiérdemelte, hogy a countryzene halhatatlanjai közé sorolják. Viszonylag későn került az élvonalba, viszont egy-kettőre a legnépszerűbb előadók közé verekedte be magát. Magáért beszél három Grammy-díja és több más elismerése.

A texasi Brownsville-ban született 1936. június 22-én. Fiatalon Kaliforniában telepedett le, apja katonának szánta volna, de ő köszönte a megtiszteltetést, csak a kötelező szolgálat erejéig kért a dologból. A sereg után Nashville-be csöppent, amely mindig is a countryzene fővárosa volt. Több egyetemen tanult, pilótaként dolgozott is kereskedelmi járatokon.

Már 30 éves volt, amikor megírta Viet Nam Blues című dalát, amelyet Dave Dudley énekelt be a countrylista húsz legjobbja közé. Első saját kislemeze a Golden Idol és a Killing Time dalokkal 1967-ben jelent meg, de nem volt mérhető sikere.

A hetvenes évek beköszöntével indult be igazán a karrierje: Kristofferson című bemutatkozó albumán helyet kapott a Me and Bobby McGee című dala, amely számos feldolgozást ért meg, megihlette - nem is akárhogyan - Janis Joplint is. Ezt a címet viselte 1971-es albuma is. Korai lemezeit vitték, mint a cukrot: a The Silver Tounged Devil and I, a Jesus Was a Capricorn, a Fool Moon (első feleségével, Rrita Coolidge-dzsal) és a To The Bone című albuma rászolgált az elismerésre. Készített lemezt Brenda Leevel, Barbra Streisanndel, Dolly Partonnal, s természetesen Johnny Cashsel, Willie Nelsonnal és Waylon Jenningsszel is. Ez az évtized volt pályájának csúcsa.

Később olykor „beszürkült”, de a listavezető Why Me, a Sunday Morning Coming Down, a Help Me Make It Through The Night és a From The Bottle To The Bottom és más dalai felejthetetlenek voltak.

A hetvenes években beindult filmes karrierje is. Kiemelkedő alakítást nyújtott a Pat Garrett és Billy, a kölyök, a Csillag születik (Barbra Streisanddal), az Alice már nem lakik itt, a Konvoj, A Mennyország kapuja, a Jesse James balladája, A majmok bolygója, a Postakocsi című mozikban - csak néhány tétel rendkívül gazdag filmterméséből. A filmekben pályatársai közül együtt szerepelt Johny Cashsel, Willie Nelsonnal és Bob Dylannel is. Az utóbbi években sem pihen, a filmszerepek mellett jócskán jut ideje a

A későbbi éveiben készítette a Live at the Philharmonic, a Broken Freedom Song: Live from San Francisco, a The Austin Sessions, Live from Austin, Texas, This Old Road, a the Pilgrim: Celebration of Kris Kristofferson című kiemelkedő albumait, de szép munka volt a két évvel ezelőtt megjelent legutóbbi sorlemeze, a Closer To The Bone is. A válogatásainak se szeri, se száma.

A Billboard listáján több lemeze volt éllovas volt, s ezen kívül is jó néhányat jegyeztek az élmezőnyben. Amikor 68 éves korában a country halhatatlanává avatták, az eseményen tisztelgett előtte Vince Gill, Garth Brooks, Joe Shaver és a The Oak Ridge Boys együttes tagjai.

Forrás: Harmonet
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART