2011.
március
25. 18:30

Kromofágos esernyővel támadt a rendőrgyűlölő nyugdíjas

Címkék:
esernyő Egyelőre hétrendbeli rongálással gyanúsítja a rendőrség azt a budapesti nyugdíjast, aki rendszeresen kromofágot fecskendezett a balatonalmádi rendőrkapitányság előtt parkoló autókra. A nyomozók évekre visszamenőleg ellenőrzik az országban előfordult hasonló eseteket, amelyek közül mintegy száz hozható összefüggésbe a rendőrgyűlölő férfival.

Tíz éve kezdődött az a bűncselekmény-sorozat Balatonalmádiban, amelynek során csaknem harminc rendőrségi dolgozó autóját rongálták meg, és amelynek elkövetőjét az idén márciusban sikerült elfognia a rendőrségnek – jelentették be pénteken egy veszprémi sajtótájékoztatón. A 66 éves budapesti Sz. József a kihallgatásakor az indítékáról csak annyit közölt: „születési rendellenessége, hogy gyűlöli a rendőröket.”

A férfit 2008-ban egyszer már elítélték hasonló cselekmény miatt: akkor 55 nap közmunkára kötelezték, miután a fővárosban festékszóróval lefújt több rendőrségi jelzésű személyautót. Az egyedül élő, nyolc általánost végzett Sz. József tíz évvel ezelőtt vásárolt egy nyaralót Balatonudvariban, ahová rendszerint a keszthelyi vagy a hévízi távolsági buszokkal járt le. A buszok általában 10-15 percre megálltak a balatonalmádi buszállomáson, amely közvetlenül a rendőrkapitányság mellett található. A nyugdíjas férfi ezeket az alkalmakat használta fel arra, hogy sétát imitálva lefecskendezze kromofággal a rendőrségi parkolóban álló kocsikat.

Hebling Ernő, az almádi kapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta: Sz. József egy esernyőnek álcázott, kifejezetten a rongálás céljára átalakított pumpával követte el az akcióit. A pumpára, amelybe néhány deciliter maró anyagot lehetett betölteni, az elkövető még azt is ráírta, hogy a szerkezet segítségével tíz méter hatótávolságra és hat méter magasra lehet kilőni a kromofágot.

Bár a rongálások már tíz éve folytak, a rendőrség csak tavaly ősszel indított nyomozást az ügyben. Azóta figyelőszolgálatot szerveztek, valamint a kapitányság parkolójába több kamerát is felszereltek. Ezek egyikén sikerült rögzíteni az egyik támadást. Borbély Krisztián főnyomozó kérdésünkre elmondta, az elkövető általában a kabátja alá rejtette az átalakított esernyőt, amelyből olyan ügyesen, feltűnés nélkül tudta kifecskendezni a maró anyagot, hogy magát az esetet még a kamerafelvételeken is alig lehetett észrevenni. A férfit az idén március 18-án a kamerafelvételek alapján a rendőrök felismerték az almádi buszállomáson, ahol azonnal el is fogták.

A nyomozás adatai szerint Sz. József az elmúlt években Budapesten és számos vidéki városban – egyebek mellett Keszthelyen, Hévízen, Szegeden – követett el hasonló támadásokat, jórészt rendőrségi dolgozók, esetenként ügyészek és bírók személyautói ellen. A férfinél tartott házkutatások alkalmával – a rongálásokhoz használt eszközökön túl – előkerült egy olyan lista is, amely száz rendszámot tartalmaz. A nyomozók most azt vizsgálják, hogy az elmúlt években megrongálták-e az adott rendszámú járműveket.

A vizsgálat elhúzódhat, mivel azt már most tudni, hogy annak idején nem mindegyik sértett tett feljelentést. Az elkövető által okozott összkárról a rendőrök egyelőre nem nyilatkoztak, csupán annyit közöltek, hogy a kár autónként eltér: néhány tízezer forinttól több százezer forintig terjed. A rendőrség mindenesetre kezdeményezte a bíróságnál a férfi ingatlanainak zár alá vételét. Sz. József nem tett vallomást, de a megalapozott gyanúra tekintettel a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
március
19. 07:01

Börtönbe mehet a galambokat etető nyugdíjas

Börtönbe mehet a galambokat etető nyugdíjas A galambok etetése akár veszélyes is lehet. Erre volt kénytelen nemrég ráébredni egy nyolcvanas éveiben járó osztrák asszony.
Tovább
2010.
június
11. 11:02

Ellátta a rablók baját a nyugdíjas bokszoló

Ellátta a rablók baját a nyugdíjas bokszoló Késsel és vasvillával védte feleségét és futamította meg a rájuk törő álarcosokat a 75 éves Laci bácsi. Az idős férfi korábban bokszolt, így tudta megfutamítani a rablókat.
Tovább
2010.
március
12. 09:01

Harci eszköznek is jó a sétabot

Harci eszköznek is jó a sétabot Önvédelmi járóbot tanfolyamot tart időseknek egy brit nyugdíjas. A 61 éves nagypapa, Kevin Garwood háromszoros feketeöves dzsúdós. Maga fejlesztette ki bot-harcművészetét egyebek közt kardvívási, szuronydöfési technikákat tanulmányozva és beleépítve. Tanítványai 50 év feletti mozgásukban korlátozottak. A legidősebb 76 esztendős. Mindegyikük 90 centi hosszú, botra kényszerül járáskor.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART