2012.
november
29. 15:11

Kudarcot vallott a játékhajó átkelése

Címkék:
Snoopy Sloop Nem sokkal az indulás után véget is ért annak a játékhajónak az útja, amely készítőjének reményei szerint átkelt volna "magától" az Atlanti-óceánon. Még a brit felségvizeket sem sikerült elhagynia: zátonyra futott a Wight-szigetnél.

A 120 centiméter hosszú, 90 centi magas vitorlájú, 13 kilogramm tömegű Snoopy Sloop nevű hajó az eredeti tervek szerint csak szombaton indult volna tízezer kilométeres útjára, de megalkotója, Robin Lovelock előbbre hozta a startot. A tudós négy éven át építgette, tökéletesítgette a hajót, próbafutamként 8 ezer kilométert utaztatta egy tavon. Az igen alapos "edzés" ellenére a hajónak rögtön az út elején elromlott a műholdas navigációs rendszere, és a jármű egyenesen nekiment a Wight-sziget szikláinak. Így aztán 10 ezer helyett csak pár kilométert tett meg - adta hírül a brit Metro újság.

A hajót vitorlás lévén a szél hajtotta, navigációs rendszerének számítógépe viszont napelemmel működött - illetve azzal sem.

A 65 éves Lovelock - aki már nyugdíjas - nem gyerekkori álmát akarta megvalósítani a hajóval, csemeteként még csak nem is játszadozott vízi járművekkel. A férfit egyszerűen magával ragadta a versenyszellem, és nagyon szeretett volna világelsőként átjuttatni távirányítású hajót az Atlanti-óceánon.

Nem csak ő vallott kudarcot, hanem eddig mindenki, aki hasonlóval próbálkozott. Lovelock azért indította hajóját időjárási szemszögből kellemetlen és kedvezőtlen időben - tél elején -, hogy ne előzze meg más. Annyira remélte a sikert, hogy hajóját a visszaútra is beprogramozta.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
november
27. 14:51

Játékhajót próbál átküldeni az Atlanti-óceánon egy nyugdíjas brit tudós

Játékhajót próbál átküldeni az Atlanti-óceánon egy nyugdíjas brit tudós A 13 kilogramm tömegű Snoopy Sloop nevű hajó a tervek szerint szombaton vág neki csaknem tízezer kilométeres útjának. Robin Lovelock négy éven át építgette, tökéletesítgette a hajót, amelynek alkatrészeit a világhálóról szerezte be, és amelynek összköltsége 449 font (160 ezer forint).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART