2011.
április
11. 14:22

Külföldiek és háziasszonyok csaptak le a nyugdíjvagyonra

malacnyugdíj Jelentős mennyiségű részvényt vettek februárban a külföldiek és a magyar háztartások egyaránt, a nagy eladók a nyugdíjpénztárak és biztosítók voltak.

Februárban összesen 3,9 milliárd forinttal csökkent a nyugdíjpénztárak és biztosítók tulajdonában lévő hazai kibocsátású tőzsdei részvények állomány az MNB legfrissebb statisztikái szerint. Az év második hónapjában a BUX index emelkedése mellett minden tulajdonosi szektor árfolyamnyereséget könyvelt el részvénytulajdonán, a valós eladások ennél nagyobb mértékűre rúgtak. A jegybanki statisztika szerint a szektor tulajdonában lévő papírok értéke 10,5 milliárd forinttal csökkent volna, ha csak a tranzakciókat vesszük figyelembe.

Nettó vásárlók voltak viszont ebben az időszakban a magyar háztartások a januári eladási hullámot követően, de vettek szépen a külföldiek is. A "háziasszonyok" birtokában lévő részvények értéke a január végi 371 milliárd forintról 384,3 milliárd forintra nőtt. Ebből a nettó vásárlások 3,1 milliárd forintnyit tettek ki, a növekmény fennmaradó része az árfolyamok emelkedésének volt betudható. Ez töredéke a januárban eladott 25 milliárd forintos mennyiségnek.

A statisztika szerint viszont a nagy vásárlók a külföldiek voltak, ha csak a tranzakciókat vesszük figyelembe, februárban 75 milliárd forinttal nőtt volna a kezükben lévő magyar részvények értéke. Azonban ennek egy jelentős részével a kibocsátók kezében lévő saját részvények állományának 65,9 milliárd forintos csökkenése áll, ami nagy valószínűséggel a Mol és az ING közötti, a saját részvényekre kötött opciós szerződés egy részével magyarázható. A saját részvény állományváltozásával nem számolva nettó 9,2 milliárd forint értékben lettek volna vevők a külföldiek.

A nettó eladók csoportjába tartoztak még az egyéb pénzügyi közvetítők 5,6 milliárd forintos nettó eladással. Összefoglalva megállapítható, hogy ez utóbbi csoport és a nyugdíjpénztári valamint biztosítói szektor által eladott részvényeket nagyrészt a külföldiek és a magyar háztartások vásárolták meg az év második hónapjában.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
április
05. 09:21

A jövőt tehermentesíti, vagy elszórja a nyugdíjvagyont a kormány?

A jövőt tehermentesíti, vagy elszórja a nyugdíjvagyont a kormány? Valójában egyik zsebéből a másikba helyez át összegeket az állam akkor, amikor a magán-nyugdíjpénztári vagyonból származó bevételeket kisebb arányban fordítja az államadósság csökkentésére, inkább a közlekedési cégeket konszolidálja belőle. A kérdés az, hogy a jövőben megakadályozható-e az adósság újratermelődése.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2011.
február
04. 19:25

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén

A nyugdíjak miatt "nem kereskednek" a tőzsdén A CEE Stox Exchange csoport, mely magában foglalja a bécsi, budapesti, prágai és ljubljanai tőzsdét kijelentette: a Budapesti Értéktőzsdén a forgalom esni fog ebben az évben a magán-nyugdíjrendszer effektív államosítása miatt.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2011.
március
30. 11:57

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány?

A nyugdíjpénztári pénzek nélkül elszállna a hiány? A GKI Gazdaságkutató Zrt. rontott előrejelzésein: 2,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,2 százalékos inflációt várnak 2011-ben. Ez utóbbi akár 6,5 százalék is lehetne a nyugdíjpénztári vagyonátadás nélkül.
Tovább
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2010.
december
15. 12:30

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad Megmarad az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, így aki akarja, ebbe belépve kiegészítheti majd az államtól érkező járandóságát - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes emellett hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad.
Tovább
2011.
január
12. 11:17

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat A magánnyugdíj-pénztári portfóliókban lévő állampapírokat bevonják, a befektetési jegyeket nagyobb csomagokban értékesítenék. A százmilliárdos magyar részvényállomány esetében kisbefektetői részvényjegyzés is elképzelhető.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART