2012.
szeptember
24. 14:48

Kutatók éjszakája - A hosszú élet titkáról

Címkék:
Pécsi Tudományegyetem A hosszú élet titkára kíváncsi látogatókat is várja szeptember 28-án a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Kutatók éjszakája rendezvénysorozaton.

Az egyetem közleményében azt írta, hogy az intézmény ötödik alkalommal kapcsolódik a hagyományos, szeptember negyedik péntekén sorra kerülő tudományos-szórakoztató eseményhez, amelyre ezúttal 90 oktatója 60 programmal, köztük előadásokkal, bemutatókkal, vetélkedőkkel, kiállításokkal készül.

A természet-, a bölcsészet- és az orvostudományi kar, valamint a szekszárdi Illyés Gyula kar épületeiben az érdeklődők találkozhatnak az ezúttal "hétköznapi nyelven" beszélő kutatókkal, ismerkedhetnek munkájukkal, kipróbálhatják eszközeiket, találmányaikat.

Az egyik fő téma az öregedésbiológiai folyamatokba való betekintés, a hosszú élet titkának vizsgálata lesz az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évéhez köthetően. E körben esik szó az érzékszervi öregedés kimutatására szolgáló eljárásokról, s egyebek mellett az öregedés során az agyban, valamint az izomerőben bekövetkező változásokról.

Érdekes, hasznos információk szerezhetők a vegyészetről, a vegyszerekről, a mikroszkopikus lényekről, a hullámokkal végzett konyhai kísérletekről, s arról is, hogyan befolyásolják az életünket az energiastratégiák. A táplálkozással összefüggésben érdeklődésre számot tartó témának ígérkezik a csokoládé, a "szárnyakat adó" energiaitalok, a különleges szőlőfajták és az adalékanyagok is.

A kutatók éjszakáján kiderülhet, mekkora a küzdősportos akciófilmek valóságtartalma, van-e fenntartható banki fejlődés, miért nem tudnak a matematikusok sem aranyat csinálni, mik voltak az udvari-főúri reneszánsz ételkészítés fő módozatai, s valóban olyan trendik-e a sztárok, mint amilyennek tűnnek.

Az egyetem ezek mellett éjszakai szertári találkát, botanikuskerti sétát, középkori párviadalt szervez, továbbá 16-17. századi edénytörténeti és derült idő esetén csillagászati bemutatót is tart.

Az eseményről részletes információk a www.ttk.pte.hu vagy a www.kutatokejszakaja.hu/2012/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=12 oldalon találhatók.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART