2012.
szeptember
28. 03:21

Kutatók éjszakája - TudásJárat indul

Címkék:
tudomány Sci-fi technológiák a valóságban, magyar fegyverkonstruktőrök és ritka fegyverek, a magyar szabadalmak teljes sorozata, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkái és audiovizuális party-szimuláció is várja az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakája programsorozat különböző budapesti helyszínein, amelyeket ingyenes TudásJárat köt össze.

Hogyan valósulnak meg a sci-fi irodalomban megálmodott technológiák? Többek között ezt is megtudhatják mindazok, akik ellátogatnak a FabLab Budapest rendezvényeire.

"Mesterséges agyak? Láthatatlanná tevő anyag? Űrlift? Teleportálás? Csak néhány a sci-fi irodalomban megálmodott, de ma már intenzív kutatás tárgyát képező technológiák közül. Szalai Ferenc fizikus előadásában ilyen esetekből szemezget és mutatja be, hol tart a tudomány ezen egykor szürreálisnak tűnt álmok megvalósításával" - olvasható az ismertetőben.

A budapesti Európa Pont rendezvényén az érdeklődők egyebek közt választ kaphatnak arra, hogy hogyan lesz egy ötletből piacvezető vállalkozás, milyen nehézségek állnak a megvalósítás útjába, és hogyan lehet ezeken túllépni, hogy mi motiválja ma a fiatal kutatókat, és milyen lehetőségeik vannak külföldön.

Idén első alkalommal csatlakozik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Kutatók éjszakájának rendezvénysorozatához. A haditechnika iránt érdeklődők előadásokat hallhatnak a hazai fegyverkonstruktőrök életéről és munkájáról, kézbe vehetik a legritkább és legkülönlegesebb fegyvereket, köztük olyanokat is, amelyeket eddig még soha sem láthatott a közönség. Az éjszaka legkülönlegesebb eseményének ígérkezik az a "közönségtalálkozó", amelyen a magyar haditechnikai kutatás-fejlesztés kiemelkedő személyiségeivel nyílik alkalom a beszélgetésre.

A budapesti Közlekedéstudományi Intézetbe látogatók megtudhatják egyebek mellett, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni az utak és a csomópontok tervezésénél, milyen kritériumok alapján határozzák meg a maximális sebességet vagy a minimális követési távolságot. Modellautók monitoron keresztül történő távirányításával pedig megtapasztalhatják, hogyan lehet gépjárművet vezetni (megállás, kanyarodás, fékezés) különböző tapadási felületű útpályákon, különböző látási viszonyok mellett.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában az érdeklődők megtudhatják, hogy milyen kutatási lehetőségek vannak az SZTNH Frecskay János Szakkönyvtárában, amelynek az állományában megtalálhatók az iparjogvédelemre, valamint a szerzői jogra vonatkozó monográfiák és szakfolyóiratok, technika-, tudomány- és jogtörténeti művek, valamint korszerű, a legújabb fejlesztések eredményeit tartalmazó adatbázisok. A könyvtárban megtekinthető a magyar szabadalmak teljes sorozata is.

Az Ericsson Magyarország Kft. rendezvényének keretében mutatják be a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb pályamunkáit - új elven működő optikai földrengés-előrejelzőt, a számítógépes hibaüzenetek mélylélektanát vizsgáló üzenetkezelő rendszert, illetve egy intelligens ökoházat. A résztvevők ezen kívül kipróbálhatnak még hallássérülteknek kifejlesztett játékkonzolt, egy légzésvezérelt számítástechnikai egeret, de akár egy kerékpáros balesetvédelmi ruhát is magukra ölthetnek.

Audiovizuális party-szimulációt szervez a biztonságosabb éjszakai szórakozás jegyében a budapesti Gondozókert. "A nagyvárosi éjszaka tele van zenével, tánccal örömökkel és azok forrásaival. Aki kutatóként ide indul, egy titkokkal és hiedelmekkel teli világban találja magát. A Gondozókert egyik eldugott szegletében olyan térre nyitunk kaput, amely a magyar tudományos munka által szinte még érintetlen, ugyanakkor régóta meghódításra vár. A társadalomtudományok minden dimenziójából várunk potenciális kutatókat és jövőbeni szocializációs ágenseket" - írják a szervezők.

A Tudástársadalom Alapítvány TudásJárattal készül a Kutatók éjszakájára. A buszjáraton, amely a budapesti helyszíneket köti össze, az utazási időt tudományos népszerűsítésre használják ki. Kiváló kutatók, szakemberek, egyetemi hallgatók számolnak be olyan kutatásokról, amelyek az utasoknak a várossal kapcsolatos ismereteit gazdagítják. A járat ingyenes, de az utazáshoz előzetes regisztráció szükséges.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART