2011.
november
04. 15:09

Laboratóriumban már sikeresen megállították az öregedést

Címkék:
táncolók Amerikai kutatók bejelentették: laboratóriumi körülmények között sikerült egerekben lelassítaniuk, sőt meg is állítaniuk az öregedés legtipikusabb jeleit. A rágcsálóknál a beavatkozás után végleg leállt a ráncosodás, az izomsorvadás és a szürkehályog kialakulása is.

Az öregedés azért következik be, mert a szervezetünkben az évek múlásával fokozatosan felhalmozódnak azok a 'nyugdíjas' sejtek, amelyek többé már nem képesek osztódni, vagyis nem járulnak hozzá testünk megújulásához. A kísérletek során ezeket a sejteket sikerült eltüntetniük az egerek testéből a kutatóknak - írja a Nature.

A tudósok szerint eredményeik végre valóban hatással lehetnek az idősek ellátására, a szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek, hiszen ez még csak egy előzetes tanulmány volt. Azt azonban ők is elismerik, hogy az eredmények nagyon érdekesek.

A kutatók máris emberi kísérleteket tervezgetnek, ezekre azonban még biztosan jó néhány évet kell majd várni. Véleményük szerint azonban már az is biztató, hogy bebizonyosodott, hogy az öregedés folyamata megállítható - ezt a tudást azonban elsősorban az öregkori betegségek elkerülésére és gyógyítására szeretnék felhasználni.

Forrás: OrientPress Hírügynökség/gondola.hu

Vissza
2011.
július
17. 14:44

Az öregedés attól is függ, mit eszünk

Az öregedés attól is függ, mit eszünk Életmódváltással nem csak a test fittségi állapota javul, de az élethossz is döntően nőhet. Egy felmérés szerint az ötvenéves kor akár új kezdet is lehet az ember életében.
Tovább
2011.
augusztus
15. 11:15

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik Ha elég sokáig élünk, egy idő után megáll a test öregedése. Vajon képesek lennénk-e még azelőtt megállítani ezt az órát, hogy a hamut is mamunak mondjuk? Csodák nincsenek, de egy-egy elmélet megismerése hasznos lehet.
Tovább
2010.
szeptember
01. 07:03

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával A telomérát úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végére erősített műanyag védőkupakot. Ahogy a kupak a fűzőt, úgy védi a teloméra is a DNS-t a kromoszómák végén. Úgy tűnik, a telomérában rejlik az öregedés kulcsa, ugyanis amikor a teloméra megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART