2011.
augusztus
16. 13:30

Lakóközösség őszülőknek

lakók Bécsben Az osztrák fővárosban bemutatták azt a lakóépületet, amelyet 55 évesnél idősebbek számára építettek. A 2–4 szobás lakásokban mindenki a maga ura, viszont számos közösségi helyiség szolgálja a jószomszédi kapcsolatok ápolását.

A „Lakóközösség haladóknak” nevű új lakhatási formát Bécs 16. kerületében, az ottakringi Steinbruchstraßén valósították meg. Az ott felépített társasház 80 lakásából 23-at olyan, 55 évesnél korosabbaknak tartottak fenn, akik idősek otthona helyett a sajátjukban szeretnének lakni, viszont nagyon fontos számukra a jószomszédság, az egymásra figyelés. Az újdonsült bérlők már a beköltözés előtt három évvel találkoztak, és rendszeres foglalkozásokon igazi közösséggé érlelődtek.

Az 59–123 négyzetméteres, akadálymentes lakásokban idős egyedülállók és házaspárok laknak, akik az előkertben, a parkosított belső udvarban és a konyhával is rendelkező közösségi helyiségben bármikor társaságra lelhetnek, ha túl magányosnak érzik magukat. A bérlők elkötelezettek a közösségi élet iránt, és hajlandóak megosztani idejüket, képességeiket a többiekkel, valamint odafigyelnek egymásra, gyámolítják a gyengébbeket.

A ház többi támogatott bérlakásába „hagyományos” lakókat várnak – például kisgyerekes családokat –, hogy így generációkon átívelő lakóközösség jöhessen létre.

A 10,3 millió euróból megvalósított lakóépület, amelyből 3,5 milliót Bécs Városa állt, a Neue Heimat/Gewog közhasznú lakásépítő társaság kezdeményező beruházása. Az új koncepció mottója az „Aktívan – egymással – egymásért”.

Mivel a nyugdíj felé ballagók körében rendkívül nagy érdeklődés övezi az új lakhatási formát, Penzingben már épül is a következő ilyen lakóépület.

Forrás: Infovilág

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART