2011.
április
26. 08:41

Lassan már kevés lesz a nyugdíj a rezsire

Címkék:
gázóra1 Jelentős drágulás ment végbe az elmúlt évtized során a közműszolgáltatásban, miközben az átlagos (egy főre jutó) nyugdíj-kifizetések csak moderált ütemben emelkedtek. Különösen rossz a helyzet azok esetében, akik csak az öregségi nyugdíjminimumra jogosultak, ugyanis a folyamatosan emelkedő árak mellett a számukra biztosított összeg 2008. január elseje óta nem változott.

A rezsiköltségek befagyasztásra tett ígéretet a kormány a Széll Kálmán-terv meghirdetésekor, a korábban elhangzottak szerint idén július elsejétől - bizonytalan - időtávon keresztül nem emelkednek majd a lakosság rezsivel kapcsolatos terhei. Korábbi cikkeinkből kiderült, hogy az egyes rezsielemek, így a földgáz-, áram-, víz- és szennyvízszolgáltatás normál egységeinek árai az elmúlt kb. 8-10 évben az inflációt jelentősen meghaladó mértékben növekedtek . A nettó átlagkeresetek emelkedése szintén alig bírta a közműszolgáltatások díjainak növekedését , van olyan rezsielem, amelyből az aktuális átlagkereset és díj mellett jelenleg feleannyit képes megvásárolni a dolgozó lakosság, mint 2003-ban.

A számlák befizetése természetesen a nyugdíjasokat is kellemetlenül érinti, ezért jelenlegi írásunkban azt vizsgáljuk meg, hogy mennyiben változott meg a nyugdíjból élők rezsifizető-képessége az elmúlt nyolc év során. A számításoknál az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) által éves szinten publikált egy főre jutó átlagos kifizetéséket vettük alapul, amire a következőkben átlagnyugdíjként hivatkozunk majd. Az egyes szolgáltatások díjainak változásánál 12 havi csúszó átlagolással számoltunk.

A nyugdíjasok - akárcsak a heti 40 órában foglalkoztatottak - mind áramból, mind földgázból kevesebbet képesek vásárolni, mint 2003-ban. Míg a vizsgált időszak elején az akkori havi átlagnyugdíjból kb. 2050 kWh áram vagy 1300 köbméter földgázt lehetett vásárolni, addig 2010 végén már csak 1850 kWh-nyi áramot vagy 690 köbméternyi gázt. Ez az elektromos áram esetében mintegy 10%-os, míg a földgáznál közel 50%-os csökkenést jelent a megvásárolható mennyiség tekintetében 2003 eleje és 2010 vége között, ami arányaiban megegyezik azzal, amit dolgozók csoportjának kellett elszenvednie. ( (Ez részint annak tudható be, hogy átlagbér változását figyelembe vették a nyugdíj mértékének éves módosításakor.)

 

A víz- és csatornaszolgáltatás drágulása szintén meghaladta az átlagnyugdíj növekedését, ebből fakadóan e két szolgáltatás esetében is romlott a nyugdíjasok vásárlóképessége. Egyhavi átlagnyugdíjból 2003 elején mintegy 310 köbméter vizet vagy 378 köbméternyi szennyvíz-kezelést lehetett vásásrolni, 2010 végére ezzel szemben az aktuális kifizetések és díjak mellett a megvásárolható mennyiség a víznél 287, a csatornánál 264 köbméterre csökkent. Ez a víz esetében - hasonlóan az áramnál tapasztaltaknál - kb. 10%-os, míg a csatornadíjaknál közel 30%-os csökkenést jelent a megvásárolható mennyiség tekintetében.

 

Még rosszabb helyzetben vannak azok, akik csak az öregségi nyugdíjminimumra jogosultak, az ő helyzetük jelentősebb romlásról lehet beszámolni, tekintettel arra, hogy 2008. január elseje óta nem emeltek a folyósított összeg mértékén (28 500 forint). Ennek következtében az áramnál 40, míg a földgáznál 60%-kal csökkent a megvásárolható mennyiség mértéke. A víznél 30%-os, míg a szennyvíznél 50%-os csökkenés mutatható ki.

 

Arányaiban tehát a megvásárolható rezsielemek mennyiségének tekintetében az átlagnyugdíjt kapok helyzete hasonlóképpen romlott, mint a dolgozó lakosságé (ami részint a korábbi indexálási szabályokra vezethető vissza). Természetesen az abszolút mennyiségeknél már jelentős eltérés mutatkozik a két csoport között különböző bázisok miatt. A legkedvezőtlenebb helyzetben lévő nyugdíjasi réteg, a nyugdíjminimumból élők esetében különös kritikus a helyzet, hiszen még a legjobb esetben is (áram és víz) 30%-kal csökkent a közműszolgáltatások vásárlásával kapcsolatos lehetőségük.

Forrás: Portfólió

Vissza
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
január
06. 06:14

A nyugdíjak 2011-es folyósítási rendje

A nyugdíjak 2011-es folyósítási rendje Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjak folyósítási rendjéről szóló tájékoztatóját. A bankszámlával rendelkező nyugdíjasok legkésőbb minden hónap 12. napjáig hozzájutnak a pénzükhöz (decemberben idén is hamarabb jön majd a nyugdíj), aki készpénzben kapja a nyugdíját, annak az úgynevezett postai kifizetési naptárban meghatározott napon viszi a bankjegyeket postás.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2011.
január
12. 10:25

Ennyi kellene, és akkor még szó sincs róla, hogy jól élnénk

Ennyi kellene, és akkor még szó sincs róla, hogy jól élnénk A két felnőttből és két gyerekből álló családnak minimum 217 ezer forintra van szüksége havonta a megélhetéshez. Az egyedülálló nyugdíjasnak pedig 70 ezer forint körüli összeget kell kézhez kapnia.
Tovább
2010.
május
18. 13:12

Hol élnek jobban a nyugdíjasok?

Hol élnek jobban a nyugdíjasok? A romló gazdasági körülmények, megszorító csomagok kihatással vannak az öregségi és korkedvezményes nyugdíjakra is. Az európai országokban egyre többen érik el a nyugdíj korhatárt és így a kifizetések is jelentősen nőnek. A helyzet lassan tarthatatlanná válik, így sürgős változtatásokra van szükség a nyugdíjrendszerekben.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART