2011.
június
23. 08:40

Lassan mindenki a leendő nyugdíjunkra hajt

malacpersely Egyelőre viszonylag szűk piacot jelentenek a nyugdíjcélú megtakarítások, azonban mindenki bízik abban, hogy előbb-utóbb elgondolkodnak az emberek az öngondoskodás szükségességén - mondta az mfor.hu-nak Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. A szakember szerint a fogyasztási lázból is ki kellett gyógyulnia a magyar társadalomnak, hiszen míg a válság előtt szinte az emberek után dobták a hitelt, ma egyre többen kénytelenek megtakarítani, ha költekezni akarnak. Mfor.hu-háttér.

Az utóbbi időszakban a biztosítók, a bankok és a befektetési alapok is a nyugdíjcélú megtakarításokban látták a jövőt, erre optimalizált termékekkel léptek ki a piacra. A Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint nem várható hirtelen felfutás ezen a piacon, azonban elképzelhető egy évekig kitartó kétszámjegyű növekedés, amivel később akár néhány százmilliárdos piacot is jelenthetnek évente a hosszútávú megtakarítások.

Kénytelenek vagyunk takarékoskodni

"A magyar társadalomnak ki kellett józanodnia: miközben a válság előtt szinte az ember után dobták a bankok a hitelt kedvező konstrukciókkal, most egyre többen kénytelenek rájönni, hogy takarékoskodniuk kell" - vélekedik Vízkeleti Sándor. A Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint a társadalmi attitűdváltást a pénzügyi szolgáltatók követik, ezért fókuszuk a megtakarítási termékek irányába tolódott el.

Igaz, hogy a bankok hitelezési hajlandósága az utóbbi időben már növekedésnek indult, ám jelenleg a keresleti oldalon tapasztalható visszafogott érdeklődés. "A hitelezési piac még egy darabig visszafogott marad" - véli Vízkeleti Sándor.

Komoly jövő állhat a nyugdíjmegtakarítások előtt

A Pioneer Alapkezelő szakembere szerint a nyugdíjcélú megtakarítások jelenleg még szűk piacot jelentenek, azonban mindenki bízik abban, hogy az elmúlt hónapokban az állami nyugdíjrendszer fenntarthatóságával kapcsolatban kialakult diskurzus rávilágított az öngondoskodás szükségességére. Éppen ezért most sok pénzügyi szolgáltató ezekben a konstrukciókban lát jövőt.

"Én nem számítok arra, hogy gyorsan nagyon sok pénz áramlik majd hosszú távú megtakarításokba, de tartósan kétszámjegyű növekedés jöhet" - véli Vízkeleti Sándor. A szakember kiemelte: eddig az emberek éves szinten 360 milliárd forintot fizettek be a magánnyugdíjpénztárakba, további mintegy 100 milliárdot pedig az önkéntes nyugdíjpénztárakba. Szerinte ha a korábbi 360 milliárd éves beáramlás negyede megjelenne idővel a többi nyugdíjcélú megtakarításban, akkor az már nagyon pozitív tendencia lenne. Emellett ezek a termékek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy növekedjen az emberek pénzügyi tudatossága, ami szintén jó a társadalom szempontjából.

"Az már tavaly is látszott, hogy miközben az éven belüli lekötött betétek állománya csökkent, az éven túli lekötések állománya dinamikusan növekedett. Emellett 2010-ben a nyilvános befektetési alapok állománya is jelentősen emelkedett, a jelenlegi 3410 milliárd forintnyi állomány már jelentősen magasabb, mint a válság előtt, a 2500 milliárd forintos mélyponthoz képest pedig már közel 900 milliárd forint áramlott az alapokba" - emelte ki Vízkeleti.

A fentiek mellett szép növekedést könyvelhettek el a bankok a tartós befektetési számlák (tbsz) és a nyugdíj-előtakarékossági számlák (nyesz) terén is, amelyek ugyan az alacsony bázis miatt is növekednek, de a tendencia mindenképpen biztató.

A Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója szerint a nyugdíjcélú megtakarításokért folytatott harcban a siker, az eladási csatornákon fog múlni, nem a termékek jellemzőin. A biztosítók értékesítő ügynökei már most is felkészülten tudnak hosszú távú megtakarítási termékeket eladni az ügyfeleknek, míg a banki tanácsadóknak át kell állniuk egy másfajta ügyfélkezelésre, az ügyféllel történő együttgondolkodásra ahhoz, hogy sikeresen tudják kiszolgálni ezt a fajta ügyféligényt.

"A mi esetünkben a 2030-ban lejáró alapunkra lehet azt mondani, hogy kimondottan nyugdíjcélú megtakarítás. Ezt akár havi tízezer forint befizetésével is el lehet kezdeni, az alap részvénykitettsége a futamidő véggig folyamatosan csökken, így egyre kevésbé lesz kockázatos, hogy a már megszerzett hozam ne vesszen el" - emelte ki Vízkeleti Sándor.

Forrás: Mfor.hu

Vissza
2011.
február
01. 14:33

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni

A békés nyugdíjhoz havi 45 ezret kellene félretenni Bár az elmúlt évek gazdasági eseményei miatt a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt, a képessége csökkent. Egyre kevesebb ember és egyre nehezebben tud félretenni. Ugyanakkor ez az év nemcsak a megtakarítási hajlandóság, hanem a megspórolható összegek növekedését is hozhatja – derül ki az Aviva Életbiztosító tavaly év végén készült kutatásából.
Tovább
2010.
szeptember
08. 09:03

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk

A jövő nyugdíjasainak több pénzforrásról kell gondoskodniuk A nyugdíjalapok eszközállománya várhatóan 36 ezer milliárd euróval bővül a világon tíz év alatt. Az Allianz Demographic Pulse felmérése szerint a Föld lakosságának öregedése és az államadósságok emelkedése miatt a nyugdíjaknak erősebb tőkefedezetre kell támaszkodniuk.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
április
23. 08:08

A nemzeti jövedelem nagy része nyugdíjra megy

A nemzeti jövedelem nagy része nyugdíjra megy Egy friss felmérés szerint Olaszország a bruttó nemzeti össztermékének 14 százalékát fordítja a nyugdíjak fizetésére. Nem sokkal alacsonyabb ez a szám Ausztriában sem, ahol ez az OECD 30 iparilag fejlett országa között a második legmagasabb, és eléri a 12 százalékot. A legszűkmarkúbbak a britek 5,7 százalékkal mindjárt a Szlovákok 6,2 százaléka előtt. Franciaországban ez a mutató 12,4, Németországban 11,4. Az OECD átlaga 7,2 százalék.
Tovább
2011.
június
22. 13:10

Az emberek 54 százaléka egy fillért sem tesz félre

Az emberek 54 százaléka egy fillért sem tesz félre Nem bíznak a majdani állami nyugdíjuk vásárlóerejében a magyarok, de legtöbbjük mégsem képes félretenni nyugdíjas éveire - közölte az felmérése eredményét az Allianz Hungária.
Tovább
2011.
május
16. 11:57

Elindult a spórolás a nyugdíjas évekre

Elindult a spórolás a nyugdíjas évekre A tavalyi évben a hazai lakosság körében jelentősen megugrott a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) kedveltsége, így év végére már több mint 300 milliárd forintot tettek ki az ilyen típusú számlákon elhelyezett megtakarítások.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART