2012.
január
19. 15:47

Lassítja az öregedést a „csodabaci”

Címkék:
baktérium Lassíthatja az öregedést az a baktérium, amelyet az Orosz Tudományos Akadémia (RAN) kutatói az örökké fagyott szibériai talajban, a permafrosztban fedeztek fel.

A Bacillus F-nek elkeresztelt baktériumot Jakutföld északi részén, a föld leghidegebb lakott vidékén találták. A baktérium fehérjéi és más összetevői evolúciós szempontból hárommillió éves „késésben” vannak jelenkori fajtársaihoz képest.

„Figyelembe véve a Bacillus F szokatlan élőhelyét, csak csodálni tudjuk rendkívüli rugalmasságát, tűrőképességét” – hangsúlyozza a RAN szibériai részlegének közleménye, hozzátéve, hogy a baktérium 5 Celsius-fokos hőmérsékleten már képes a szaporodásra.

Nagyezsda Mironova, a novoszibirszki Bioorganikus Kémiai Intézet vezető kutatója szerint a baktérium valamilyen módon képes volt megőrizni a változékonyságát.

A baktériumot állatkísérletek során egerekbe fecskendezték be, és a rágcsálók élettartama másfélszeresére nőtt a kontrollcsoport egyedeihez képest. Erősödött az állatok immunvédekezése, anyagcseréjük pedig 20-30 százalékkal fokozódott. „A Bacillus F javította az öregedő állatok életminőségét” – emeli ki a közlemény.

Az Orosz Tudományos Akadémia mindazonáltal nem közölte, hogy a baktériumot hány egéren tesztelték, mindössze azt jegyezte meg, hogy további állatkísérletek szükségesek ahhoz, hogy megbízhatóbbnak tekinthessék az eredményeket.

Forrás: MTI/mno.hu

Vissza
2011.
július
17. 14:44

Az öregedés attól is függ, mit eszünk

Az öregedés attól is függ, mit eszünk Életmódváltással nem csak a test fittségi állapota javul, de az élethossz is döntően nőhet. Egy felmérés szerint az ötvenéves kor akár új kezdet is lehet az ember életében.
Tovább
2011.
augusztus
15. 11:15

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik

Az öregedés vége, avagy az élet 90 felett kezdődik Ha elég sokáig élünk, egy idő után megáll a test öregedése. Vajon képesek lennénk-e még azelőtt megállítani ezt az órát, hogy a hamut is mamunak mondjuk? Csodák nincsenek, de egy-egy elmélet megismerése hasznos lehet.
Tovább
2010.
szeptember
01. 07:03

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával

Az örök fiatalság titka - a teloméra órával A telomérát úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végére erősített műanyag védőkupakot. Ahogy a kupak a fűzőt, úgy védi a teloméra is a DNS-t a kromoszómák végén. Úgy tűnik, a telomérában rejlik az öregedés kulcsa, ugyanis amikor a teloméra megrövidül, a sejt elkezd öregedni és végül elpusztul.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART