2011.
április
18. 22:05

Lázár: az új alaptörvény megszületése nem a Fidesz ünnepe

Címkék:
Lázár János Lázár János szerint az új alaptörvény megszületése nem a Fidesz ünnepe, hanem adósságtörlesztés, az eddigi alkotmányos keretek ugyanis működésképtelenné tették az országot, az embereket pedig csalódottá, kiábrándulttá. A politikus nem érti a bírák nyugdíjazása miatti kritikákat, azt pedig nagyon sajnálja, hogy Szili Katalin nemmel szavazott az alaptörvényre.

A Fidesz frakcióvezetője ezt az MTI-nek adott interjúban mondta, amelyben közölte azt is, már májusban a parlament elé kerülhetnek az új alkotmánnyal kapcsolatos kétharmados törvények. A politikus nem érti a bírák nyugdíjazása miatti kritikákat, azt pedig nagyon sajnálja, hogy Szili Katalin nemmel szavazott az alaptörvényre. Lázár János hangsúlyozta: az új alkotmány célja, hogy megvédje az embereket, nagy lehetőség az ország újjászervezésére. Az eddigi alkotmányos keretek ugyanis szerinte működésképtelenné tették az országot, az embereket pedig csalódottá, kiábrándulttá.

A frakcióvezető úgy véli, a mai gazdasági-szociális viszonyok között nem indokolt "túlzásba vitt" ünnepséget tartani az új alaptörvény elfogadása, majd aláírása alkalmából. "Ez nem a Fidesz ünnepe, hanem adósságtörlesztés az emberek felé" - fogalmazott.

Az igazi munka szerinte csak most kezdődik a mintegy harminc kétharmados törvény elfogadásával. Ezek között van olyan - folytatta -, amelynek megalkotása nem a kabinet dolga - így például a parlament működését, a képviselők jogállását szabályozó törvény -, és van, amely egyértelműen a kormány feladata. A nagyobb előkészítést igénylő sarkalatos jogszabályok között említette a választójogi törvényt, amely valószínűleg ősszel kerül a Ház elé. Ezzel kapcsolatban elmondta, a határon túli magyarok választójogának majdani formájáról mind a határon túli magyar szervezetek véleményét, mind pedig a magyar társadalom "differenciált" álláspontját figyelembe kell venni. Vannak ugyanakkor olyan kétharmados jogszabályok, amelyek már májusban a Ház elé kerülhetnek. Példaként említette a jelképtörvényt.

A hétfőn elfogadott alkotmány passzusai közül szerinte a legfontosabb az, hogy visszaállítja a gazdasági biztonságot, védelemben részesíti a nemzeti vagyont, hitet tesz a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás mellett, szolidáris a szegényekkel, elősegíti a népesedési problémák kezelését, sokat tesz a közbiztonság növelése érdekében, világossá teszi, hogy az erőszak legitim alkalmazására csak az állam van felhatalmazva, és hozzásegíti az országot az új munkakultúra kialakításához.

Arra a kérdésre, hogy ha a jelenlegi ombudsmanoknak megígérték, mandátumuk lejártáig folytathatják munkájukat, akkor Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökét miért nem biztosították erről, úgy válaszolt: Baka Andrásra - mint a Kúria elnökére - nem vonatkozik majd az a rendelkezés, hogy a bírói szolgálati jogviszonya az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik. Ez Baka András számára kifejezetten kedvező, bár ez az alkotmányos passzus nem az ő személyének szól, hanem a parlament által megválasztott tisztségnek - emelte ki Lázár János, hozzátéve, azt majd az átmeneti rendelkezések szabályozzák, hogy a Kúria jogfolytonos-e az LB-vel.

A frakcióvezető nem számít arra, hogy elcsitulnának a bírák nyugdíjazását érő kritikus hangok, bár - mint mondta - nem érti ezeket. A Fidesz álláspontja ugyanis egyértelmű: mindenkinek az általános öregségi nyugdíjkorhatárig kell dolgoznia az alkotmánybírák és a 40 éves szolgálati jogviszonnyal rendelkező nők kivételével. Emlékeztetett, a mintegy háromezer tagú bírói karból 2012. január 1-jével, az új alaptörvény hatályba lépésével ez a rendelkezés 228 bírát érint. A politikus azt mondta, biztos abban, hogy az említett háromezres karból találnak majd olyan bírákat, akik alkalmasak arra, hogy a nyugdíjba vonulók helyébe lépjenek. Hozzátette, az ügyészek esetében az ugyancsak az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötött felső korhatára a szolgálati jogviszonynak - ami eddig, hasonlóan a bírákhoz, a 70. életév volt - több mint száz ügyészt érint majd.

Azzal kapcsolatban, hogy az új alkotmány úgy fogalmaz, a "bírósági szervezet többszintű", de a hatályossal szemben nem tartalmazza a tételes felsorolást, Lázár János kifejtette: az ítélőtáblák jövőjéről szakmai vitát kell folytatni, ugyanis jelenleg mind a fenntartásukra, mind a megszüntetésükre vannak koncepciók. A kérdés nincs lezárva, annak rendezése az igazságszolgáltatási reform keretében történik majd meg - mondta. Kitért arra is, hogy "a kritikák hatására mérsékletet tanúsított" a kormánypárti képviselőcsoport, és úgy döntött, az alkotmány végén nem szerepeltetik a képviselők nevét.

Lázár János végül szólt arról is, nagyon sajnálja, hogy a független országgyűlési képviselő, a nemzeti konzultációs testület tagja, Szili Katalin nemmel szavazott az alaptörvény-javaslatra, hiszen - mint megjegyezte - "magas színvonalú javaslatából" több elképzelés is bekerült a végső szövegbe. A frakcióvezető azonban úgy látja, maximálisan tiszteletben tartható Szili Katalin azon álláspontja, hogy nemmel szavazott, mert a saját alkotmányjavaslata mellett tart ki. "Így kellett volna viselkednie az MSZP-nek és az LMP-nek is" - fűzte hozzá.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
április
09. 20:48

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától

"Kiakadtak" a bírók a nyugdíjkorhatár leszállításától Nem volt még rá példa, hogy lényegében a teljes magyar bírói kar levelet intézzen a jogalkotókhoz, most megtették: komolyan aggódnak a nyugdíjkorhatáruk leszállításának terve miatt. Ez szerintük lehetetlen helyzetbe hozná a bíróságokat, ezért lobbizni kezdtek az alkotmánytervezet ezirányú módosítása ellen.
Tovább
2011.
április
11. 17:30

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP

A honatyákat sem engedné idő előtt nyugdíjba a Fidesz-KDNP A bírákról már döntött a Ház: az új alkotmány rögzíti majd, hogy a bírói szolgálati jogviszony alsó korhatára a 30. életév, a felső pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése.
Tovább
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2011.
április
13. 09:07

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj?

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj? Az alkotmánytervezet nyugdíjrendszerre vonatkozó passzusa állami nyugdíjrendszerről és önkéntes intézményekről beszél. Beleférnek ebbe a megmaradó magánnyugdíjpénztárak? Érveket, ellenérveket, jogi szempontokat ütköztettünk, s vázoljuk a lehetséges következményeket.
Tovább
2011.
április
15. 00:15

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak

Alkotmányozás: a főbírák az EU nyilvánosságához fordulnak Bírósági vezetők az ország és az Európai Unió nyilvánosságához fordultak, mert felelőtlennek, átgondolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartják a kormánypártok azon javaslatát, amely szerint az új alaptörvényben a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét 70-ről 62 évre csökkentenék.
Tovább
2011.
március
23. 09:35

Az Európai Parlament bizottsága nem foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer átalakitásával

Az Európai Parlament bizottsága nem foglalkozik a magyar nyugdíjrendszer átalakitásával Elutasította az Európai Parlament Petíciós Bizottsága a nyugdíj-finanszírozási rendszer lényeges megváltoztatására vonatkozó magyar kormányjavaslatról szóló, és a magánnyugdíj-pénztári befizetésekről szóló magyar lakossági petíciókat - - tájékoztatott Bagó Zoltán Európai Parlamenti Képviselő, a Petíciós Bizottság magyar póttagja.
Tovább
2011.
április
18. 11:46

Az utolsó pillanatban is változtatják az Alaptörvényt

Az utolsó pillanatban is változtatják az Alaptörvényt Még a végszavazás előtt is nyújtottak be módosító javaslatokat az Országgyűlésnek: a nemzetiségek nyelvét nem védenék, a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya megszűnjön az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor és kikerült a Himnusz kottája is.
Tovább
2011.
április
12. 18:09

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba

Az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba Nemcsak a bírókat, de az ügyészeket is hamarabb küldenék nyugdíjba, értesült az Index kormánypárti forrásokból. Az alaptörvény április 18-i zárószavazása előtt ezért a képviselők módosítani fogják az ügyészségre vonatkozó szakaszt is, ott is leszállítják a nyugdíjkorhatárt.
Tovább
2011.
április
14. 18:36

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás

Bánáti: Meg fog bénulni az igazságszolgáltatás Hatástalanul érvelt a Legfelsőbb Bíróság elnöke: a jelenlegi 70 helyett 62 évesen nyugdíjba kell menniük a bíróknak. Ezáltal a bírói kar tíz százalékának kell távoznia jövő év végéig. A bírói vezetők szerint ez ronthatja az ítélkezés minőségét. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke azt mondta: megoldhatatlan helyzetet eredményez a korábbi nyugdíjazás. Bánáti János kiemelte, hogy ügyek tízezreit kell majd új bírónak átvennie, ez nagy időveszteséget okoz.
Tovább
2011.
április
05. 15:45

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét

Bírói nyugdíj - Leszavazták a Fidesz frakcióvezetőjét Nem támogatta a parlament alkotmányügyi bizottsága Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek azt az indítványát, amely az új alkotmányban kimondani javasolja, hogy a bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn. A testület keddi ülésén tárgyalta meg a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához érkezett kapcsolódó módosító javaslatokat.
Tovább
2011.
április
08. 14:48

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen

Ügyvédek a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ellen A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége tiltakozik a bírói életpálya megrövidítésének szándéka ellen, amely az alkotmányozás folyamatában merült fel.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART