2009.
szeptember
04. 10:00

Leben in Wien - nyugdíjasélet Bécsben

Címkék:
100 fölött Az osztrák fővárosban 360.000 idős, pontosabban 65 évnél idősebb ember él. Közülük 8.000-en az önkormányzat által fenntartott otthonokban laknak, 8.000-en pedig klubszerű formában veszik igénybe az önkormányzat szolgáltatásait.

Kisebb szervezetek további tízezrekkel foglalkoznak, ám alapítványunk első körben az önkormányzati ellátást vizsgálta.


Érdekes adat, hogy a 31 otthonban kimagaslóan magas az átlagéletkor, több mint 70 lakó érte meg a 100 éves kort. A Leben in Wien című lapban rendszeresen köszöntik a születésnapjukat ünneplőket, de csak 95 fölött, hiszen ezt az életkort szinte „kötelező” megélni.

Az ellátás nagy részét az önkormányzat fizeti, ami az épület fenntartását, a személyzet fizetését jelenti. A beköltöző lakó egyszeri beugrót fizet és a nyugdíja 80 százalékát vonják el havonta, ennek fejében tulajdonképpen teljes ellátást kap, beleértve az orvosi ellátást, gyógyszerköltséget, mosatást stb.

Érdekes színfolt volt a városházán rendezett bál, hiszen Bécs, az egykori császárváros báljairól is híres volt, s most is az.. Nos, az idősek bálja is színpompás volt. Tekintettel arra, hogy ebben a korosztályban már kevesebb a férfi, mint a nő, a szervezők arról is gondoskodtak, hogy fess, ifjú katonák legyenek a hölgyek táncpartnerei! Leben in Wien…..
 

Vissza
2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Idősebb munkavállalók kellenek Európának Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.
Tovább
2009.
szeptember
03. 21:15

Idősgondozás Zürichben

A Szép Kor Alapítvány -az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően- igyekszik külföldi példákat bemutatni és kapcsolatot teremteni az alapítványhoz hasonló szervezetekkel.A program keretében jártunk Svájcban, és látogattuk meg Zürichben a Pflegezentrum Bombach nevű intézményt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART