2011.
június
14. 20:49

Lecsukhatják azt, aki visszaél a jóléti juttatásokkal

Címkék:
parlamenti ülés Két új tényállással, a költségvetési csalással és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaéléssel egészítette ki a büntető törvénykönyvet (Btk.) kedden az Országgyűlés. Eszerint a táppénzcsalások, rokkantsági nyugdíjjal összefüggő visszaélések két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter indítványát 275 igen szavazattal, 26 ellenében, 11 tartózkodással fogadta el a Ház; a kormánypártok mellett azt a Jobbik is támogatta, az MSZP képviselői nemmel szavaztak, az LMP politikusai tartózkodtak.

A módosítás alapján két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki társadalombiztosítási ellátás, illetve az államháztartás alrendszereiből jogszabály alapján nyújtható pénzbeli vagy természetbeni juttatás megszerzése vagy megtartása céljából mást tévedésbe ejt, tévedésben tart vagy a valós tényt elhallgatja és ezzel kárt okoz. Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a kárt a vádirat benyújtásáig megtéríti.

Az indoklás szerint ezzel a társadalombiztosítás és a szociális ellátások rendszerének kijátszásától óvnák a büdzsét, lehetővé téve a szankcionálást akkor is, ha az okozott vagyoni kár nem éri el a költségvetési csalás megállapításához szükséges - kétszázezer forintos - bűncselekményi értékhatárt. Az alapesetben ugyancsak két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtandó költségvetési csalás büntetési tétele különösen jelentős vagyoni kár esetén öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Forrás: fidesz.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART