2012.
december
07. 16:44

Legkevesebbet a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre

malacpersely Közép-Európában leginkább a szlovákok, legkevésbé a magyarok spórolnak nyugdíjas éveikre - derült ki a prágai International Personal Finance (IPF) nemzetközi felméréséből, amelynek eredményét a Právo című cseh napilap ismertette pénteken.

A Provident Financial nemzetközi pénzügyi csoport részét képező IPF szerint Szlovákiában a megkérdezettek 44 százaléka, Csehországban 42 százaléka, Romániában 19 százaléka, Lengyelországban 11 százaléka, Magyarországon pedig 7 százaléka spórol nyugdíjas éveire.

"A magyarországi helyzetet alapvetően az ország rossz gazdasági helyzete és a félresikerült nyugdíjreform befolyásolja, amelynek végén a kormány gyakorlatilag államosította az emberek pénzét a magán-nyugdíjalapokban" - olvasható az IPF elemzésében.

Az emberek 67 százaléka a takarékoskodásra elsősorban valamiféle bankszámlát használ. "A felmérésben résztvevők körében a megtakarításra elsősorban a bankszámlák, a lakástakarékosság különféle formái és a nyugdíjkiegészítő biztosítás a népszerű" - magyarázta a felmérést Ondrej Holoubek, a Providencial Financial prágai szakértője.

Nagyon eltérő az egyes országokban a biztosítások elterjedtsége is. Háztartását átlagban a lakosság kétötöde biztosítja, egészség- vagy balesetbiztosítása, vagy a munkahely elvesztése esetére kötött biztosítása azonban átlagban csak a megkérdezettek 15 százalékának van. Szlovákiában ez 31 százalék, Csehországban pedig 21 százalék. Ezen a téren is a legrosszabb a helyzet Magyarországon, ahol ilyen biztosítással a megkérdezettek 11 százaléka rendelkezik.

Szakértői vélemények szerint nagyon alacsony a közép-európai lakosság szükség esetén azonnal használható készpénztartaléka. A jövőre nézve kockázatokat rejt, hogy a megkérdezettek jelentős részének semmiféle készpénz-megtakarításai nincsenek. Csehországban ez az arány 43 százalék, Szlovákiában 48 százalék, Lengyelországban 50 százalék, Romániában 65 százalék, Magyarországon pedig 76 százalék.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
július
26. 16:27

A magyar nyugdíjas több pénzért sem dolgozna tovább

A magyar nyugdíjas több pénzért sem dolgozna tovább A magyar munkavállalók kétharmada még akkor sem dolgozna a nyugdíjkorhatár után, ha emelnék a fizetését – derül ki a Randstad Workmonitor legfrissebb adataiból. A nemzetközi felmérés szerint vannak olyan országok, ahol a többség fizetésemelés nélkül is szívesen vállalna tovább munkát.
Tovább
2012.
április
19. 08:10

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára

A magyarok 58 százaléka nem takarékoskodik nyugdíjas korára A magyarok többsége tudatában van annak, hogy nem számíthat annyi nyugdíjra, amennyit szeretne, 58 százalék mégsem rendelkezik semmilyen saját nyugdíj-előtakarékossági megoldással; a megtakarítások nagy részét biztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban tartják, a befektetési alapokkal szemben félelem tapasztalható, s nehezen elérhető elvárások kapcsolódnak hozzá - derül ki a Raiffeisen Capital Management (RCM) megbízásából a GfK Hungária által készített tanulmányból.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2012.
június
20. 16:25

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra A második nyugdíjpillér eltűnése után egyre erősebben foglalkoztatják a hazai lakosságot a nyugdíjas évek finanszírozásával kapcsolatos kérdések, és bár nő azok aránya, akik nyugdíjcélú megtakarításokat terveznek, a magyarokra még nem jellemző az előtakarékoskodás - állapítja meg az a nemzetközi kutatás, amelyet kilenc országban végeztek el az AEGON csoport megbízásából.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART