2012.
augusztus
09. 11:39

Lehet, hogy jövőre nem lesz nyugdíjemelés

Címkék:
Belyó Pál A KSH volt elnöke, Belyó Pál szerint a költségvetés bevételi oldala túltervezett. A szakember a Magyar Nemzeti Bankra kivetendő tranzakciós adót „értelmetlen lépésnek” tartja.

Elképzelhető, hogy jövőre nem lesz nyugdíjemelés – mondta Belyó Pál az ATV Egyenes Beszéd című műsorban. A Policy Agenda kutatási igazgatója szerint nem lehetetlen, hogy a kabinet megteszi ezt a lépést. A szakértő hangsúlyozta: már kezdetben látható volt, hogy túltervezett a költségvetés bevételi oldala, erre jött még a háromszázmilliárdos munkahelyvédelmi program. Belyó úgy véli, hogy a jelentős adókönnyítéseket nem bírja el a büdzsé, a kieső összegeket az adózás oldaláról kell majd visszaszednie a kormánynak.

A szakértő azt mondja a kabinet elhatározta, hogy egyes területeken jövedékiadó-emelések lesznek. A kutatási igazgató szerint kérdéses, hogy teljesíthető-e a jövő évi 2,2 százalékos hiánycél, hiszen egészen más makrogazdasági pályára tervezték a jövő évi költségvetést, mint amilyen valójában várható. Belyó Pál szerint az ÁFA-bevételek most valóban jól szerepeltek, de ez azért van, mert a huszonhét százalékos kulcs megemelte a bevételeket.

A szakértő úgy vélte: ez a későbbiekben a lakossági fogyasztással együtt csökkenni fog. A Magyar Nemzeti Bankra kivetendő tranzakciós adóval kapcsolatban azt mondta: értelmetlen lépés, és nagyon rövid távú elképzelés. Ez a tranzakciós adó a dél-amerikai országokból indult rendszer adaptálása, Európában nem alkalmazzák – jelentette ki.

Forrás: atv.hu
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART