2011.
december
08. 15:01

Lelki akadályai is vannak az öngondoskodásnak

Címkék:
malacpersely A gazdaságilag aktív 55 éven felüliek több mint harmada (37%) még nem rendelkezik semmilyen tervvel a nyugdíjas évei finanszírozását illetően – derül ki az Aviva legutóbbi jelentéséből.

Real Retirement Report címet viselő jelentés szerint a tipikus 55 év feletti először 48 évesen gondol nyugdíjas éveire financiális szempontból, és csak 52 évesen kezd komolyan aggódni miatta.

A legtöbben a pénzhiányra (47%), a családi kötelezettségekre (19%), illetve arra fogják passzivitásukat, hogy túlságosan elfoglaltak (8%), melynek azonban súlyos pénzügyi következményei lehetnek. A megkérdezett 65-74 évesek több mint kétharmada (67%) azt állította, hogy azt bánta meg leginkább, hogy nem készült fel kellően pénzügyileg a nyugdíjas éveire.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények mekkora nyomást gyakorolnak az 55 év felettiek pénzügyeire. A kutatás legriasztóbb megállapítása szerint a tipikus, nyugdíjba vonuláshoz közeledő személy (55-64 éves) kevesebb megtakarítással (átlagosan 6665 font), nagyobb adósságállománnyal (79598 font) rendelkezik, és havonta kevesebbet tesz félre (28 font), mint a 75 évnél idősebbek. Egy évvel ezelőtt ez még a fordítottja volt – állítja az Aviva.

A felmérés szerint gazdaságilag aktív, 55 évnél idősebbek 37-%-a gyakorlatilag semmilyen formában nem készült még fel a nyugdíjazására, például még vagyonuk szintjét sem mérte fel. Pozitív eredménye azonban a kutatásnak, hogy minden negyedik személy megbeszélte partnerével a nyugdíjazás pénzügyi és érzelmi vonatkozásait, 23% elkezdett már tájékozódni a nyugdíjcélú megtakarítási lehetőségek iránt, 22% igyekszik minél előbb visszafizetni fennálló, fedezetlen hiteltartozását, 15% pedig beszélt már pénzügyi tanácsadóval saját pénzügyeit illetően.

A jelentés arra is rávilágított, hogy a megtakarításoknak, illetve a nyugdíjas évekre való pénzügyi felkészülésnek lelki akadályai is vannak, egyszerűen azt mondani az embereknek, hogy muszáj megtakarítani, nem elég.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

Öngondoskodás önvédelemből A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART