2011.
december
06. 08:19

Leminősítheti az euróövezetet a Standard & Poor's

Standard &Poor's Negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor's.

A világ legnagyobb hitelminősítője az amerikai tőzsdezárások után, hétfőn késő este Londonban közölte: véleménye szerint "a rendszerszintű stressz" az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésre lefelé ható nyomást gyakorol.
A Standard & Poor's közölte azt is, hogy a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi. A hitelminősítő szerint - ha a cég illetékes országbesorolási részlegei úgy döntenek, hogy ez indokolt - Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg osztályzatai legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak.
Ha ez bekövetkezik, a valutaunióban nem maradna egyetlen "AAA" adósosztályzatú tagállam sem.

Az USA már korábban elveszítette besorolását

A Standard & Poor's a nyáron a világ legnagyobb gazdaságát, az Egyesült Államokat is megfosztotta az elit "AAA" besorolástól, "AA plusz"-ra rontva a hosszú távú amerikai államadós-besorolást. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta ezt a döntést, hogy az államháztartási konszolidációs terv, amely az államadósság-limit emeléséről folytatott kongresszusi vita lezárásaként jött létre, elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Az S&P a rontott amerikai osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.
Hétfő este a hitelminősítő közölte, hogy Ciprus hosszú távú besorolásait az eddigiekhez hasonlóan továbbra is negatív figyelőlistán tartja, és most a rövid futamidejű szuverén ciprusi kötelezettségek osztályzatát is hasonló megfigyelés alá vette.
Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a cég, mert a görög "CC" besorolás egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás "viszonylag magas kockázatát jelzi".

A negatív kihatású felülvizsgálat ugyanakkor érinti a három közép-kelet-európai eurótagállamot, Szlovákiát, Szlovéniát és Észtországot.
A Standard & Poor's szerint a felülvizsgálatok indoklásában általa említett rendszerszintű stresszhatások több, egymással kapcsolatban álló tényezőből erednek. Ezek közé tartozik az euróövezeti hitelkondíciók egyre feszesebbé válása, mind nagyobb számú valutaunióbeli államadós - köztük több, jelenleg "AAA" osztályzattal ellátott eurógazdaság - kockázati felárainak "markáns" emelkedése, valamint a folytatódó nézeteltérés az európai döntéshozók között arról, hogy rövid távon miként kellene kezelni a piaci bizalmi válságot és hosszabb távon hogyan lehetne elérni a nagyobb mértékű gazdasági, pénzügyi és költségvetési konvergenciát az euróövezeti tagállamok között.

Az "AAA" besorolású Ausztria esetében az S&P külön kiemelte, hogy jóllehet az osztrák bankok hazai hitelkihelyezéseiket teljes mértékben, közép- és kelet-európai tevékenységüket pedig nagy részben betétgyűjtésből refinanszírozzák, ami enyhíti a likviditási kockázatokat, azonban az osztrák pénzintézetek értékpapír- és kölcsönportfolióinak gyengülő eszközminősége - ami "különösen a közép- és kelet-európai érdekeltségekre" jellemző - növelheti annak rizikóját, hogy végül az osztrák kormány pótlólagos tőkeinjekciójára vagy egyéb beavatkozására lesz szükség.
A Standard & Poor's az euróövezeti stressztényezők között említette emellett a valutaunió kiterjedt térségeiben felhalmozódott magas állami és háztartási adósságtömeget, és azt, hogy a cég véleménye szerint növekszik annak a kockázata, hogy az euróövezet egésze recesszióba süllyed 2012-ben.

Az S&P közölte: jelenleg Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban várja a GDP-érték jövő évi visszaesését, de most már 40 százalékos esélyt ad arra is, hogy az egész valutaunióban csökken a gazdasági teljesítmény 2012-ben.
Más nagy londoni házak már jó ideje gyakorlatilag biztosra veszik a jövő évi euróövezeti recessziót.

Két teljes évi recesszió?

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik.
A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege átfogó új prognózisában - a súlyosbodó szuverén adósságválság miatt - az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését. A ház szerint a valutauniós recesszió valószínűleg már az idei negyedik negyedévben elkezdődött.

Vannak olyan londoni házak is, amelyek két teljes évi recessziót jósolnak a valutaunióban.
A City egyik legnagyobb pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében közölte: jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést vár. A ház szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű euróövezeti teljesítménycsökkenést jelentene.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
december
05. 09:36

A miniszter elsírta magát. Mit tegyenek akkor a nyugdíjasok?

A miniszter elsírta magát. Mit tegyenek akkor a nyugdíjasok? Olaszország - A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be a november 16-án esküt tett kormánya megszorító csomagját.
Tovább
2011.
december
02. 18:14

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat?

A portugál kormány is lenyúlja a nyugdíjakat? A portugál kormány megállapodott az ország négy nagy magánbankjával, hogy azok összesen 5,6 milliárd eurót utalnak át az államnak a náluk levő nyugdíjalapokból annak érdekében, hogy Portugália tartani tudja az idei évre vállalt államháztartási hiány-előirányzatot. Az állítólag egyszeri lépést azzal indokolták, hogy a kormány váratlan lyukat talált a költségvetési elszámolásokban.
Tovább
2011.
december
04. 19:11

Delors: "az euró kezdettől hibás volt"

Delors: "az euró kezdettől hibás volt" Az euró a kezdetektől hibásan végrehajtott vállalkozás, és az európai vezetők mai generációja elmulasztotta a valutaunió alapvető problémáinak kezelését - mondta az egyik vezető brit napilapnak Jacques Delors volt EU-bizottsági elnök.
Tovább
2011.
november
30. 09:16

Kilátástalan az amerikai nyugdíjasok helyzete

Kilátástalan az amerikai nyugdíjasok helyzete A kilábalás körüli bizonytalanságok érezhetően elkedvetlenítették az amerikai munkavállalókat, több felmérés is arra jutott, hogy az emberek többsége nincs felkészülve pénzügyileg a nyugdíjra. Sőt a kisvállalatok tulajdonosai szerint már a válság legrosszabb óráiban tapasztalt szintet is elérjük, ha a pesszimizmusról van szó - írja a CNBC.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART