2011.
május
27. 15:12

Lemondott a Pintérrel tárgyaló rendvédelmisek vezetője

Címkék:
Kónya Péter Lemondott posztjáról a kormány nyugdíjtervei miatt hetek óta tüntető fegyveres és rendvédelmi dolgozókat tömörítő sztrájkbizottság elnöke. Kónya Péter arra hivatkozott, hogy Orbán Viktor az ígéretével ellentétben mégsem tárgyal hétfőn a szakszervezetekkel, a sztrájkbizottságban pedig olyan többségi vélemény alakult ki a kormány által ajánlott kompromisszumról, amit nem tud jó lelkiismerettel képviselni.

Lemondott posztjáról Kónya Péter, a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek tagjait tömörítő sztrájkbizottság elnöke. A rendvédelmisek hetek óta tüntetnek az ellen, hogy a kormányzat a Széll Kálmán-tervvel eltörölné a korkedvezményes nyugdíjukat. A Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott tárgyalásaikon a minisztérium a múlt hét végén kompromisszumos javaslatot terjesztett a sztrájkbizottság elé, eszerint nem maradna a kedvezményes korhatár, de a már nyugdíjban lévő rendőrök és rendvédelmisek önkéntes alapon dönthetnének arról, hogy visszamennek-e dolgozni.

A sztrájkbizottság ígéretet kapott arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a jövő héten hétfőn tárgyalóasztalhoz ül velük. Kónya Péter a lemondó levelében arra hivatkozik, hogy megtudták: Orbán egyéb elfoglaltsága miatt csütörtökre tette át az egyeztetés időpontját.

Kónya ezenkívül azzal indokolja lemondását, hogy a kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban a sztrájkbizottságban olyan többségi vélemény alakult ki, amely az ő számára emberileg nem vállalható.

"A sztrájkbizottság vezetőjeként, a részt vevő szervezetek vezetői által kialakított többségi véleményt kellett mindig képviselnem. Az elmúlt napokban és a mai napon kialakított többségi véleményt képviselni nem tudom, az a lelkiismeretemmel összeegyeztethetetlen. Mindig is a konfliktusok tárgyalásos rendezésének híve voltam, ugyanakkor olyan tárgyalást, ahol jégre viszik az egyik felet, míg a másik a száraz parton áll, támogatni nem tudok" - indokolta lemondását. Kónya azt írta, ennél bővebben az állomány érdekében a tárgyalások végéig nem kíván nyilatkozni a lemondása okairól.

Tovább tüntetnek

Hétfőn újra a Kossuth térre hirdetett tüntetést a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ), a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) pedig tíztől este nyolcig "szociális konzultációt hirdetett". A szakszervezet elnöke pénteken közleményben jelentette be, hogy elmarad a konzultáció, mert Orbán Viktor nem ül le hétfőn tárgyalni a szakszervezetekkel. Árok Kornél azt írta, hogy ha a csütörtökre áttett miniszterelnöki tárgyalás sikeres lesz, a szociális konzultációt később megtartják.

"Ha a június 2-i tárgyalás eredménytelenül zárulna, azt a Kossuth téren azonnal meg fogjátok tudni" - írta Árok Kornél, aki szerint ebben az esetben előveszik "azokat, a már kidolgozott és kész forgatókönyveket, amelyek tartalmazzák a megfelelő és szükséges válaszlépéseket". Amíg a legcsekélyebb lehetőség megvan arra, hogy tárgyalásos úton mindenki számára elfogadható és érdemi eredmény szülessen, addig a HTFSZ szeretne élni ezzel - írta, hozzátéve, hogy "úgy érezzük, hogy az erőszak jelen helyzetben nem vezethet eredményre".

Forrás: Origo

Vissza
2011.
május
13. 20:39

Kónya Péter: meghátrálni nem fogunk!

Kónya Péter: meghátrálni nem fogunk! Rendkívüli bizottsági ülést hívott össze Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azután, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István fideszes képviselő olyan alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be, mellyel csökkenthető vagy akár meg is szüntethető a korhatárnál fiatalabban visszavonult nyugdíjasok ellátása.
Tovább
2011.
május
24. 17:48

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel

Orbán is tárgyalni akar a rendvédelmiekkel Orbán Viktor is tárgyalni akar a rendvédelmi érdekképviseletek küldötteivel, derült ki a kormány keddi ülése után. Korábban Pintér Sándor belügyminiszter és a szakszervezetek is azt jelezték, hogy egyeztetéseik után kialakult a tárca új elképzelése a rendőrök és tűzoltók korai nyugdíjba vonulásáról, és már csak a kormány beleegyezése hiányzik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART