2013.
április
03. 20:05

Lengyelország felülvizsgálja nyugdíjrendszerét

Címkék:
lengyel zászló A lengyel kormány nem köti a nyugdíjrendszer esedékes felülvizsgálatát a költségvetési helyzethez, és szükség esetén azt is elfogadja, hogy növekszik az államháztartás deficitje - mondta szerdán Jacek Rostowski pénzügyminiszter a TVN24 tv-nek.

Rostowski a Gazeta Wyborcza szerdai számában megjelent cikkre reflektált, amely névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a kormány a kötelező magán-nyugdíjpénztárakba való befizetések további csökkentését tervezi, továbbá a magán-nyugdíjpénztárak birtokában lévő mintegy 126 milliárd zloty (38,6 milliárd dollár) értékű állampapír-állományt átcsatornázza az állami nyugdíjrendszerbe. Az államilag garantált magánnyugdíjalapok nettó eszközértéke mintegy 269 milliárd zloty (84 milliárd dollár), de a lap szerint a kormány a körülbelül 101 milliárd zlotys részvényállományhoz nem akar nyúlni, hogy ne okozzon megrázkódtatást a tőzsdén. Rostowski hangsúlyozta, hogy a nyugdíjrendszer felülvizsgálata épp hogy elkezdődött, ezért a Gazeta Wyborcza állítása "ezen a ponton merő spekuláció".

"A költségvetés helyzete kemény az Európai Unió gazdaságának erős lelassulása miatt" - mondta a miniszter, aki közvetve bírálta a jegybankot is, amiért késlekedett a kamatcsökkentéssel, és emiatt tovább mérséklődött a lengyel gazdaság növekedési üteme. A kormány az idén a tavalyi 3,5 százalékról 3 százalékra akarja leszorítani az államháztartás deficitjét, de a gazdaság lassulása miatt adóbevételek esnek ki, ami kérdésessé teszi a cél elérését. Rostowski ugyanakkor kiemelte: ha a gazdasági helyzet megköveteli, a kormány akár a költségvetési deficit növelésébe is belemegy. Lengyelország 1999-ben vezette be a kétpilléres nyugdíjrendszert. Induláskor a bruttó bér 7,3 százaléka került kötelező jelleggel a magánnyugdíjpénztárakba. Ezt az arányt 2011-ben 2,3 százalékra csökkentették, de az idén 2,8 százalékra emelkedett.

A Gazeta Wyborcza informátora szerint a befizetendő részt a nyugdíjrendszer felülvizsgálata után ismét csökkentik, és a pénztárak számára előírják, hogy csak részvénybe fektethetnek be. Donald Tusk lengyel miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott, hogy a kormány májusban tesz javaslatot a nyugdíjrendszer reformjára. Hozzátette: nincs kőtáblába vésve, hogy "a magánpénztárakat fel kell számolni, de az sem, hogy bármi áron fenn kell tartani őket".

Forrás: MTI

Vissza
2012.
február
15. 01:34

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését Donald Tusk lengyel miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormánya 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, és a jogszabály tervezetét 30 napos társadalmi konzultációra bocsátja, mielőtt beterjeszti a parlamentben.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART