2012.
május
24. 19:28

Lengyelország: Újra tüntet a nyugdíjkorhatár növelése ellen a Szolidaritás

Címkék:
lengyel elnöki palota A varsói elnöki palota előtt összegyűlt több ezer fős tömeg nevében Piotr Duda, a szakszervezet vezetője csütörtökön találkozott Bronislaw Komorowski államfővel. Reményeik szerint sikerül meggyőzniük Komorowskit, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott, a szakszervezet által "dekrétumnak" nevezett törvényt.

A szakszervezet fontosnak tartja, hogy az államfő fogadta vezetőjüket, míg korábban a parlament egyik házának elnöke sem nyitott neki ajtót. Duda a találkozó előtt hangsúlyozta, hogy a Szolidaritás szerint is szükség van a nyugdíjrendszer módosítására, de erre saját javaslatai vannak, mert ellenzi a jelen jogszabállyal bevezetett "halálig tartó kényszermunkát".

A nyugdíjkorhatár növeléséről szóló jogszabályt és a rendvédelmi szolgálatok nyugdíjaztatását szabályozó törvényt két hete fogadta el a lengyel parlament alsóháza, csütörtökön pedig módosítások nélkül a felsőház is megszavazta. Ezek után az államfőnek 21 napon belül kell aláírnia a törvényt.

A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíció által kidolgozott kompromisszumos törvény 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, de meghatározott feltételekkel a résznyugdíj igénybevételére is lesz lehetőség. A nőknél 2040-ben, a férfiaknál 2020-ban lép hatályba az új korhatár, míg jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba.

Külön jogszabály vonatkozik a rendvédelmi szolgálatokban dolgozókra, akik az új törvény értelmében 55 évesen vonulhatnak nyugdíjba, amennyiben legalább 25 évet töltöttek szolgálatban. Jelenleg minimum 15 év szolgálatteljesítés után kortól függetlenül nyugdíjazhatók.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
február
15. 01:34

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését

A lengyel miniszterelnök bejelentette a nyugdíjkorhatár növelését Donald Tusk lengyel miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormánya 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, és a jogszabály tervezetét 30 napos társadalmi konzultációra bocsátja, mielőtt beterjeszti a parlamentben.
Tovább
2010.
december
12. 19:47

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben

A lengyelek megállapodtak az EU-val nyugdíjügyben A lengyel pénzügyminisztérium hét végi közleménye szerint sikerült megállapodni az Európai Bizottsággal abban, hogy figyelembe veszik a nyugdíjreform költségét az államháztartási hiány kiszámításakor.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART