2011.
április
08. 11:05

Letarolják a piacot a fiatal rendőrnyugdíjasok

Címkék:
biztonsági őr Megközelítőleg húszezer volt rendőr dolgozik a magánszférában vagyonőrként, ritkábban magánnyomozóként. Nagy többségük szolgálati nyugdíjas, vagyis miután eltöltöttek legalább 25 évet hivatásosként állami szolgálatban, egészségi okok miatt vagy azért, mert nem találtak számukra megfelelő és elfogadható beosztást, nyugdíjazták őket.

Legtöbbjük szinte azonnal elhelyezkedett valamelyik vagyonvédelmi cégnél és folytatta azt, amire – és erről sokaknak pecsétes orvosi papírjuk is van – hivatásos rendőrként már egészségileg alkalmatlanoknak találtattak.

A vagyonőreik nagy részét a rendőrségtől távozók közül toborzó cégek névtelenséget kérő illetékesei szerint a magánszférában nem alkalmaznak senkit, akit „idegi alapon leszázalékoltak”, aki ízületi panaszai miatt képtelen tartósan állni vagy akinek már kis terhelés hatására is elviselhetetlen hát-, kéz-, láb-, esetleg derékfájása van. Az egészségügyi alkalmassági felülvizsgálaton szolgálatra alkalmatlannak bizonyult rendőrök többségét azonban pontosan ilyen panaszokkal százalékolták le a legutóbbi időkig.

Valaki tehát nem mond igazat. Vagy az általunk megkérdezett cégek, illetve a Személy- és Vagyonvédelmi, Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK) illetékesei túloznak, és valójában mégis alkalmazzák a nem teljesen egészséges volt rendőröket is, vagy a rendőrök alkalmasságát (pontosabban egészségi alkalmatlanságát) megállapító vizsgálatok eredménye kétséges.

Az érdekképviseletek hevesen támadták a belügyi vezetés döntését, amellyel nemrégiben felfüggesztette a rendőri zsargonban csak „füv” eljárásként emlegetett egészségügyi alkalmassági vizsgákat, mondván, ezzel beteg, szolgálatra valóban alkalmatlan embereket olyan feladatok ellátására kényszerítenek, amelyeket fizikailag és pszichikailag már nem képesek ellátni. Ennek pedig, állítják, beláthatatlanok a következményei. A belügyi vezetés azonban – ki nem mondva – épp azért állította le a füv-eljárásokat, mert álláspontja szerint az öt-tíz százalékos egészségkárosodást elszenvedett rendőröknek nem feltétlenül kellene nyugdíjba menniük, nekik testületen belül is képesek lennének értelmes munkát adni.

A kormánynak az a bejelentése, amely szerint a Széll Kálmán Terv keretében megszünteti a lehetőségét annak, hogy akár már a 40-es éveik elején is nyugdíjaztathassák magukat a hivatásosok (nem csak a rendőrök), hatalmas felháborodást váltott ki valamennyi fegyveres és rendvédelmi szervezetnél. A magánszféra ellenben némi várakozással tekint a tervezett változások elé. Németh Ferenc, az SZVMSZK elnöke ugyan óvatosan fogalmazott, mert mint mondta, nem akarja magára haragítani a százezer kamarai tag vagyonőr közel egyötödét, érdeklődésünkre annyit azért elmondott, hogy a rendőrökre vonatkozó nyugdíjszabályok változása várakozásaik szerint kedvezően hat majd a civil szférára.

– Akinek havonta viszi a postás a nyugdíját, ami sok esetben valamivel több is talán, mint az utolsó fizetése volt, nyomott áron is kész elvállalni egy munkát, s ezzel rontja azoknak a piaci pozícióit, akiknek a vagyonőri munkájukból kellene megélniük és eltartani a családjukat – magyarázza Németh, aki attól azért nem tart, hogy utánpótlás nélkül maradna a magánszféra, ha a rendőrök esetleg nem tudnak majd erejük teljében nyugdíjba menni. Nem egy megyében ugyanis a munkaügyi központok automatikusan vagyonőrtanfolyamra küldik az összes 18 és 49 év közötti munka nélküli férfit, csak jól kell kiképezni őket.

Forrás: nol.hu

Vissza
2011.
február
07. 17:15

A munkaképes korúak mindössze fele dolgozik

A  munkaképes korúak mindössze fele dolgozik Magyarország a hárommillió nem foglalkoztatott országa. A magas adók, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága, a növekvő szociális feszültségek mind-mind visszavezethetők arra, hogy az aktív korosztályokban csak minden második embernek van munkája.
Tovább
2011.
március
25. 17:52

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél

A munkát kell díjazni, nem a korai nyugdíjazást támogatni a rendészetnél A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint a korai nyugdíjba vonulás helyett az aktív, munkával eltöltött éveket kell díjazni a rendészeti dolgozóknál, akik esetében összességében 30 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. Felkai László erről pénteken, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) megalakulásának 15. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen beszélt.
Tovább
2010.
augusztus
30. 08:54

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók Túl fiatal a fővárosi tűzoltóság állománya, gondolt jelent a hiányzó szakmai tapasztalat - mondta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok. A vezérőrnagy szerint a tömeges nyugdíjba vonulással okozott problémát csak úgy lehet orvosolni, ha új illetményrendszert alakítanak ki.
Tovább
2010.
december
07. 22:25

Aláírásgyűjtés indult a korengedményes nyugdíjért

Aláírásgyűjtés indult a korengedményes nyugdíjért Aláírásokat gyűjt a korengedményes nyugdíj megtartásáért, sőt egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért több szakszervezet közösen - jelentette be Székely Tamás, az akciót kezdeményező vegyipari érdekvédelem (VDSZ) elnöke kedden közleményben.
Tovább
2011.
március
31. 10:51

Jelentős béremelés a rendvédelemnél

Jelentős béremelés a rendvédelemnél Belügyi források szerint akár 20-30 százalékos béremelést is kaphatnak januártól a rendvédelmi dolgozók, egyidejűleg új, a pályán maradást ösztönző életpályamodellt dolgoz ki a szaktárca. A Belügyminisztérium „Széll Kálmán Tervbe illeszkedő javaslatait” információink szerint a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-i ülésén ismertetik az érdekképviseletekkel.
Tovább
2011.
március
12. 09:18

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt?

Kik kaphatnak valamilyen speciális nyugdíjkedvezményt? A magyar nyugdíjrendszer több speciális kedvezményt is tartalmaz: egy részük különböző foglalkozásokhoz köthető, néhány azonban mindenkire vonatkozik. Előbbi kategóriába tartoznak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, a bányászok, az egyes művészeti tevékenységet folytatók, az országgyűlési képviselők és a polgármesterek. Az általánosan érvényes kedvezmények közé tartozik például az, hogy a nők negyven év munka után nyugdíjba mehetnek. A magyar nyugdíjasok nagyjából tíz százaléka - 275 ezer ember - kap juttatást kedvezményes szabályok alapján.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
2011.
március
25. 08:46

Nyugdíjrekord: 32 évesen nyugdíjazták, most 240 ezret kap

Nyugdíjrekord: 32 évesen nyugdíjazták, most 240 ezret kap A magyarok 94%-a kihasználja a korábbi nyugdíjba vonulás lehetőségét, ennek ellenére megosztja a közvéleményt a 30-as, 40-es éveikben nyugdíjba vonuló egyenruhások kérdése. A Heti Válasz azt vizsgálta, hogy ki ment a legfiatalabban nyugdíjba, illetve ki volt a legidősebben nyugdíjba vonuló Magyarországon.
Tovább
2011.
március
18. 08:50

Nyugdíjszigor: megfeledkezett magáról a politika

Nyugdíjszigor: megfeledkezett magáról a politika Még semmit nem tudni a korkedvezményes nyugdíj eltörlésének menetéről. A lépés több tízezer embert érinthet. Az érdekvédők remélik, hogy egyeztet velük a kormány.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART