2012.
október
09. 07:50

Létrejön a Nemzeti Betegfórum

Címkék:
orvos A magyarországi betegszervezeteket tömörítő Nemzeti Betegfórum (NBF) november 9-én tartja első konferenciáját. A kormány 2011-ben döntött arról, hogy a betegszervezetekkel való kapcsolattartás fórumaként létrejön a Nemzeti Betegfórum, amelyet az adott betegségben szenvedőket képviselő társadalmi szervezetek alkotnak.

A Nemzeti Betegfórum többek között az egykori Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) feladatait viszi tovább. A NET-et 1997-ben hozta létre a Horn-kormány azzal a céllal, hogy a szervezet a javaslataival, véleményével, illetve elemzéseivel segítse az egészségpolitikai döntések meghozatalát, azok végrehajtását. A NET többek között az egészségügy területén működő országos szakmai kamarák, valamint az egészségügyben dolgozók és a betegek országos érdek-képviseleti szervezeteinek delegáltjaiból állt. Utolsó ülését tavaly június 28-án tartotta, hivatalosan július elsejével szűnt meg a szervezet.

A NET szerepét átvevő NBF működésének kereteit megadó miniszteri rendelet várhatóan ez év novemberére készülhet el. Ezért tűzték ki a szervezet indító konferenciájának időpontját november 9-re.

A konferencián előreláthatóan részt vesz Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is, a nyitó előadást Nicola Bedlington, az Európai Betegfórum igazgatója tartja majd - közölték a szervezők. A tanácskozáson a betegközpontú, fenntartható, egészségügy és az egészséggazdaság, mint húzóágazat témáját járják körül. A cél az, hogy a betegszervezeteket bevonják az ágazat működésébe a szabályalkotástól, a személyre szabott segédeszköz kiválasztáson át a terápiahűség javításáig.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART